EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
20 de Juliol de 2018
| Ja som 11185
13/10/2016 16:40h
A qui afecten els estereotips de gènere?
Eva Martínez Bonet
Eva Martínez Bonet
Voluntària Creu Roja Joventut

Quan pensem en la violència de gènere (tota violència que exerceix l'home vers la dona quan és parella o exparella, ja sigui formalitzada o no) acostumem a pensar en les dones que han estat víctimes d'una pallissa o que han mort a mans de la seva parella. Tot i així, cal ser conscients que la violència de gènere té una dimensió molt més gran i que en moltes ocasions no som conscients de ser-ne víctimes o agressors.

 


Des de ben petits i petites, els contes de prínceps i princeses ens mostren una vida "ideal" on un príncep, que és fort i valent, lluita contra les coses que envolten la princesa per tal de protegir-la i que la princesa s'enamori d'ell i estiguin junts i feliços per sempre. Aquests contes fan que els infants creixin amb uns rols de gènere predeterminats que marquen les seves vides, i idealitzen la vida amorosa de quan són més grans.

 


Quan aquests infants esdevenen adolescents i s'enamoren, repeteixen les històries que havien sentit abans, juntament amb les pel·lícules amoroses que han anat veient: la noia ho deixa tot per estar al costat del seu noi estimat i passar el màxim de temps possible amb ell; la gelosia és senyal d'amor; el noi opina de les amistats d'ella, qui convé i qui no; també opina de la forma de vestir, i possiblement vulgui saber on es troba en cada moment per si passa res poder anar a "salvar-la" dels perills. En l'adolescència és possible que hi hagi desamors, i s'iniciï una "batalla per l'honor" on els insults i la ridiculització pública solen ser molt freqüents. I a mesura que es van fent grans poden seguir repetint els ideals que es van aprendre d'infants.

 


Personalment, crec que el món del lleure té una funció molt important, ja que som referents dels infants i dels joves que s'inicien en les vides amoroses, i crec que és important que puguem donar-los eines per que creïn unes relacions més igualitàries on els estereotips de gènere no siguin els que els marquin la seva conducta. Cal des de ben petits i petites fer-los veure que tenim les mateixes qualitats i que tot allò que fem no depèn del nostre sexe. Tot i així, el primer pas que hem de fer és ser crítics amb les nostres pròpies actituds (els acudits que fem, qui assoleix les tasques, el nostre llenguatge, etc.) per poder promoure un canvi en els infants i joves amb qui treballem.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC