EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
18 de Març de 2018
| Ja som 11155
Un hort a casa

Introducció
 

Es planteja el projecte als infants i es mostra el material del que es disposa. Si es pot explicar amb anterioritat, els infants podran participar en la presa de decisions del disseny i les plantes que volen tenir. Es construirà una estructura vertical per conrear diferents verdures i plantes a cada un dels nivells.


Desenvolupament
 

Tot el grup buscarà el millor lloc per fer el petit hort urbà. Si l’espai és de terra o sorra, es fa un forat d’uns 15 cm de fons i d’un diàmetre variable, al voltant dels 60 cm. Mentre uns infants fan el forat amb les pales, la resta del grup comença a fer l’estructura de l’hort vertical. Amb la xarxa es fan cilindres, el més gran tindrà el mateix diàmetre que el forat que es fa a terra, i una alçada d’uns 50 cm, no gaire més. Caldrà cosir les dues puntes de la xarxa amb cordill o trossos de filferro plastificat. El primer cilindre es posa en el forat i es fixa a la terra aprofitant tota la sorra que s’ha tret del forat (uns infants aguanten la xarxa i els altres posen la sorra dins la xarxa i després per fora, per fixar-lo bé). Tot seguit s’omple amb terra per a plantes fins a dalt de tot. En el centre es posa un altre cilindre de diàmetre menor, uns 15 cm menys, i així successivament.

S’aprofitaran els laterals de la xarxa (de forats inferiors a 1 cm) i la part superior de cada cilindre on hi ha terra a tocar amb el següent cilindre. En els espais laterals, a diferents alçades, es poden sembrar llavors de diferents flors (caputxines, violes, o altres que són boniques i es poden menjar). Per sembrar-les, feu boletes de fang amb les llavors dintre; poseu les boletes dins de cada cilindre amb terra, i tocant a la xarxa, perquè li arribi el sol a la boleta, es pugui regar bé, i en germinar la planteta surti pels forats. També podreu plantar maduixots, (es compren en vivers o centres de jardineria, ja que els hi agrada créixer penjant. Per plantar els maduixots en les parets laterals del cilindre cal retallar un petit tros de xarxa i introduir la planteta.

A la part de dalt dels cilindres, planteu hortalisses com enciams o cebes, que creixeran cap amunt, i a l’hivern sembreu algunes llavors de pèsols, que s’enfilaran per la xarxa, i així collireu uns fruits ben dolços. En l’últim cilindre s’hi pot plantar una petita planta aromàtica al centre, que ens gratificarà amb la seva olor.


Avaluació

És interessant dissenyar i pensar entre tots com s’imaginen el creixement de les plantes per tal de decidir què es planta a cada nivell.
Un cop feta la feina, caldrà recordar que cada setmana se n’haurà de tenir cura, fins i tot al principi potser caldrà regar-lo més d’un dia a la setmana (sobretot les boletes de fang amb les llavors). Aquestes feines i altres observacions es podran anar anotant en un diari de l’hort o en algun pòster que es pengi.
Serà un espai que de seguida sorprendrà els infants i que ajudarà al grup o als diferents grups a fer-se responsables d’un projecte comú.

hort
Comparteix
hort2

Descripció
L’activitat permet apropar els infants als valors propis del descobriment de la natura (en un espai urbà), de forma creativa i gràcies al treball col•lectiu de tot el grup

Objectius

  • Treballar conjuntament un projecte comú.
  • Fer-se responsable d’ un projecte de grup.
  • Aprendre com creixen i es cuiden les plantes.
  • Fomentar l’observació de petits successos dels elements naturals.
  • Gaudir del gust i olor d’algunes plantes.

Nombre de participants
Tants com es vulguin

Espai
Exterior (pati o jardí del centre, si pot ser solejat, que no estigui en una zona de joc i enmig del pas)

Edats
Mitjans (9-11)
Grans (12-15)
Joves (16-18)
Monitors/es
Famílies

Tipus de recurs
Mitjans, Joves, Grans, Monitors/es, Famílies

Temàtica
Medi Ambient

Durada
Mínim 1h 30min

Material necessari
Galledes, pales, terra per a plantes, sobres de llavors i planters d’algunes hortalisses, fang, xarxa (tipus galliner plastificada, es pot reutilitzar o comprar en una ferreteria), tisores i filferro plastificat o cordill

Autor
Anna Valderrama i Solà

Recurs aportat
Recurs publicat a la Revista Estris núm. 189

Paraules relacionades
hort sabors olors colors esplai

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 218
El 218 ens porta la temàtica de la relació entre les entitats de lleure cristiane...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC