EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
27 de Maig de 2018
| Ja som 11168
Un hort a casa

Introducció
 

Es planteja el projecte als infants i es mostra el material del que es disposa. Si es pot explicar amb anterioritat, els infants podran participar en la presa de decisions del disseny i les plantes que volen tenir. Es construirà una estructura vertical per conrear diferents verdures i plantes a cada un dels nivells.


Desenvolupament
 

Tot el grup buscarà el millor lloc per fer el petit hort urbà. Si l’espai és de terra o sorra, es fa un forat d’uns 15 cm de fons i d’un diàmetre variable, al voltant dels 60 cm. Mentre uns infants fan el forat amb les pales, la resta del grup comença a fer l’estructura de l’hort vertical. Amb la xarxa es fan cilindres, el més gran tindrà el mateix diàmetre que el forat que es fa a terra, i una alçada d’uns 50 cm, no gaire més. Caldrà cosir les dues puntes de la xarxa amb cordill o trossos de filferro plastificat. El primer cilindre es posa en el forat i es fixa a la terra aprofitant tota la sorra que s’ha tret del forat (uns infants aguanten la xarxa i els altres posen la sorra dins la xarxa i després per fora, per fixar-lo bé). Tot seguit s’omple amb terra per a plantes fins a dalt de tot. En el centre es posa un altre cilindre de diàmetre menor, uns 15 cm menys, i així successivament.

S’aprofitaran els laterals de la xarxa (de forats inferiors a 1 cm) i la part superior de cada cilindre on hi ha terra a tocar amb el següent cilindre. En els espais laterals, a diferents alçades, es poden sembrar llavors de diferents flors (caputxines, violes, o altres que són boniques i es poden menjar). Per sembrar-les, feu boletes de fang amb les llavors dintre; poseu les boletes dins de cada cilindre amb terra, i tocant a la xarxa, perquè li arribi el sol a la boleta, es pugui regar bé, i en germinar la planteta surti pels forats. També podreu plantar maduixots, (es compren en vivers o centres de jardineria, ja que els hi agrada créixer penjant. Per plantar els maduixots en les parets laterals del cilindre cal retallar un petit tros de xarxa i introduir la planteta.

A la part de dalt dels cilindres, planteu hortalisses com enciams o cebes, que creixeran cap amunt, i a l’hivern sembreu algunes llavors de pèsols, que s’enfilaran per la xarxa, i així collireu uns fruits ben dolços. En l’últim cilindre s’hi pot plantar una petita planta aromàtica al centre, que ens gratificarà amb la seva olor.


Avaluació

És interessant dissenyar i pensar entre tots com s’imaginen el creixement de les plantes per tal de decidir què es planta a cada nivell.
Un cop feta la feina, caldrà recordar que cada setmana se n’haurà de tenir cura, fins i tot al principi potser caldrà regar-lo més d’un dia a la setmana (sobretot les boletes de fang amb les llavors). Aquestes feines i altres observacions es podran anar anotant en un diari de l’hort o en algun pòster que es pengi.
Serà un espai que de seguida sorprendrà els infants i que ajudarà al grup o als diferents grups a fer-se responsables d’un projecte comú.

hort
Comparteix
hort2

Descripció
L’activitat permet apropar els infants als valors propis del descobriment de la natura (en un espai urbà), de forma creativa i gràcies al treball col•lectiu de tot el grup

Objectius

  • Treballar conjuntament un projecte comú.
  • Fer-se responsable d’ un projecte de grup.
  • Aprendre com creixen i es cuiden les plantes.
  • Fomentar l’observació de petits successos dels elements naturals.
  • Gaudir del gust i olor d’algunes plantes.

Nombre de participants
Tants com es vulguin

Espai
Exterior (pati o jardí del centre, si pot ser solejat, que no estigui en una zona de joc i enmig del pas)

Edats
Mitjans (9-11)
Grans (12-15)
Joves (16-18)
Monitors/es
Famílies

Tipus de recurs
Mitjans, Joves, Grans, Monitors/es, Famílies

Temàtica
Medi Ambient

Durada
Mínim 1h 30min

Material necessari
Galledes, pales, terra per a plantes, sobres de llavors i planters d’algunes hortalisses, fang, xarxa (tipus galliner plastificada, es pot reutilitzar o comprar en una ferreteria), tisores i filferro plastificat o cordill

Autor
Anna Valderrama i Solà

Recurs aportat
Recurs publicat a la Revista Estris núm. 189

Paraules relacionades
hort sabors olors colors esplai

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 219
El número 219 de la revista Estris tracta la importància de l’educaci&oacut...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC