EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
28 de Maig de 2017
| Ja som 11056
09/05/2016 12:17h
La Trocajove aplega 800 joves i adolescents a Vilafranca del Penedès
La trobada dels esplais del MCECC va tenir com a tema central les etiquetes socials
TrocaJove2016 fotogrup
TrocaJove2016 fotogrup

Més de 800 persones, entre joves, adolescents i monitors i monitores dels centres d’esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans - Fundació Pere Tarrés, van celebrar aquest cap de setmana (7-8 maig) la Trocajove 2016 a Vilafranca del Penedès, sota el lema “Se’t veu l’etiqueta”.

 

Aquesta trobada anual de joves té com a objectiu oferir als joves i adolescents un espai per descobrir noves experiències, establir nous lligams i compartir jocs i dinàmiques amb companys i companyes de tots els esplais i centres del MCECC. En aquesta ocasió, el GEP Vilafranca va fer d’amfitrió i va col·laborar amb l’organització de l’esdeveniment.

 

El tinent d’alcalde de Vilafranca del Penedès, Aureli Ruiz, va aprofitar l’acte d’inauguració per donar la benvinguda a la ciutat a tots els assistents i va assegurar estar encantat de participar en la Trocajove, una mostra de la vitalitat dels joves catalans. Va recordar també que Vilafranca és una ciutat molt rica a nivell d’entitats i va desitjar que gaudissin del cap de setmana.

 

L’acte inaugural, celebrat a Cal Figarot, seu dels Castellers de Vilafranca, va comptar també amb la participació de la directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Vilalta, que es va mostrar emocionada de veure la imatge dels 800 joves que tenia davant seu. Vilalta va assegurar que tant les entitats com les administracions, “cadascú del seu rol, s’han de donar la mà per tirar endavant el teixit de l’associacionisme educatiu, exemple del model de país que volem, i perquè tots els nens i nenes puguin gaudir del seu dret al lleure”. En relació al lema “Se’t veu l’etiqueta”, va afegir que la Trocajove trenca el tòpic que els joves no són participatius”.

 

El president del MCECC, Xavi Nus, va agrair l’acollida de la vila i va recordar que ens hem de sentir afortunats per poder participar de l’educació en el lleure. “Esperem que gaudiu d’emocions i aprenentatges durant aquest cap de setmana”, va afegir per donar per inaugurada la Trocajove.

 

Inauguracio 

 

“Se’t veu l’etiqueta”


Els joves participants, només arribar el dissabte al matí van començar a gaudir de les activitats previstes dins el Centre d’Interès “Se’t veu l’etiqueta”. Sota aquest eslògan s’amagava una reflexió sobre les etiquetes, és a dir, sobre els estereotips i prejudicis presents a la societat.

 

Després dels jocs de matí, els joves i adolescents van participar en l’acte d’inauguració, i després del dinar va desplaçar-se a la basílica per celebrar l’Eucaristia, que va ser oficiada pel Mn. Agustí Roig amb la participació de diversos consiliaris del MCECC.

 

Jocs   eucaristia

 

Seguidament va tenir lloc el moment més formatiu de la Trocajove, que va consistir en dinàmiques i sis tallers sobre les conseqüències de les etiquetes socials en diferents col·lectius. Els tallers van ser impartits per membres de diferents ONG que treballen amb aquests col·lectius.

 

Concretament, Isidre Carbonell, de l’Associació Punt de Referència, va explicar la situació dels joves extutelats i les dificultats que es troben per davant la inclusió social: Sara Tolotti, de Migrastudium, va introduir els joves en la situació dels immigrants sense papers i els CIE; Xavier Badia, de Justícia i Pau, va explicar la realitat de les presons i les dificultats per a la reinserció; Pere Agustí, de Projecte Sostre, va tractar el tema de les persones sense sostre i l’anomenat quart món; la Gemma Cardona va explicar la seva experiència personal a Lesbos amb els refugiats que arriben a Europa; i l’Eva Martínez, de la Creu Roja, va introduir la realitat de les dones que han patit violència de gènere.

 

Un cop acabada la part formativa, la colla de diables, amb tambors i foc, formada per monitors i monitores de la Zona 2 del MCECC, va acompanyar la corrua de joves en cercavila des del centre fins al recinte firal on van seguir les activitats. Després del sopar, la vetllada va incidir a través del joc amb el Centre d’Interès i el concert dels Afrochi Guawa va tancar la primera jornada de la Trocajove amb un gran ambient de festa.

 

Diumenge va començar amb una cursa d'orientació organitzada pel GEP Vilafranca pel centre de Vilafranca, i abans de dinar, l'animació del músic Rah-Mon Roma va acabar d'esgotar les energies que els quedaven als adolescents. Ja només quedava el dinar de germanor i la cloenda, on Xavi Nus va agrair a tothom la feina feta perquè la Trocajove arribés a bon port i la vicepresidenta del MCECC, Núria Martínez, va presentar la recordança d’aquesta edició de la Trocajove, que consistia en un braçalet. També a la cloenda, just abans d’acabar amb una impressionant Hora dels Adéus, es va anunciar la població que acollirà la Trocajove 2017 i que serà Agramunt (Urgell).

 

 HoraAdeus

 

Podeu veure les millors imatges al Flickr.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 214
En aquest número, la revista Estris proposa reflexionar sobre el consum responsable com...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC