La bona salut del lleure educatiu català

La bona salut del lleure educatiu català

Un estudi de la Pere Tarrés, a càrrec de Didania, estima que hi ha un mínim de 1.259 agrupacions d'educació no formal a tot l'Estat espanyol

28.10.21

Temps de lectura: 2 minuts

Un estudi, partint de les característiques que defineixen els esplais i caus, estima que Catalunya compta amb el 90% d'aquest tipus d'activitats arreu de tot l'Estat. Aquesta és la conclusió que surt de l’informe El tiempo libre educativo en España: un impulso para la promoción de la infància y la juventud, elaborat per la Fundació Pere Tarrés per encàrrec de Didania, Federació d’Entitats Cristianes de Lleure, i la Fundación Promesa. L’informe estima que hi ha un mínim de 1.259 entitats de lleure sense afany lucratiu arreu de l’Estat espanyol i que un 90% d’aquestes es troben a Catalunya. Els encarregats de l’estudi també han explicat que les activitats més habituals són els casals, les colònies i els campaments. I en un 40 % de les activitats estudiades, les entitats arriben a tenir 150 participants o més.

La investigació sobre el lleure educatiu està molt estesa arreu del territori català, fruit de la llarga  trajectòria dels esplais i caus i el seu arrelament al territori. A la resta de l’Estat, però, això no és així. Aquest treball ha volgut saber la salut del lleure educatiu en diferents punts de l’Estat espanyol i l’impacte que la pandèmia ha tingut en les activitats. En aquesta línia, l’estudi conclou que totes aquestes entitats han tingut un pes clau en la gestió de les emocions dels infants i joves. El 92 % de les activitats s’han adaptat durant la pandèmia per atendre la gestió emocional dels infants.

Beneficis de l’educació en el lleure

El treball també constata que participar en activitats d’aquest estil ajuda en el procés d’expressió i comunicació de l’infant o el jove. D'altra badna, la investigació acaba remarcant que el lleure ajuda a construir la identitat dels més petits i que redueix el fracàs escolar.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: