Cinc consells per passar aquest Nadal

Cinc consells per passar aquest Nadal

La Fundació Pere Tarrés explica com afrontar les festes tenint cura de la salut mental

24.12.21

Temps de lectura: 4 minuts

Arriba Nadal, una de les èpoques de l'any que més agrada a molta gent. Tradicionalment, les festes nadalenques serveixen per ajuntar-nos i compartir espais amb les persones que més estimem. Què direm que no s'hagi dit, però, de la situació que ens toca viure avui dia. La pandèmia de la Covid-19 encara dura i la nova variant òmicron amenaça de carregar-se les festes. Cada dia, autoritats i sanitaris ens recorden la importància de ser responsables i aguantar, un any més, i celebrar les festes d'una forma més aviat austera.

La Dra. Elena Requena, de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL és especialista en salut mental i comunitària. Aprofitant l'arribada de les festes i davant la preocupació creixent sobre com afectaran aquestes a la nostra salut mental, proposa "estratègies per afrontar aquests dies":

1. Intentar evitar els pensaments negatius i focalitzar-se en els positius

La Dra. Requena assegura que "allò que marca el nostre estat emocional no és tant el que ens passa, sinó com ho vivim". D'aquí rau la importància de no lamentar-se en accés, posats que aquestes reaccions provoquen "sentiments d'enuig, impotència, ràbia o frustració". Els educadors de lleure sovint ajudem a controlar aquests sentiments als infants que acuden als esplais i caus. És moment, també, d'aplicar-ho als nostres sopars i revetlles.

2. Dedicar-se temps a un mateix

Ja bé sigui per prudència o per por, segurament aquest any reduirem l'activitat social. Hi ha qui pot pensar que és temps perdut. Sobretot, el col·lectiu de gent jove, que sent que estan desaprofitant els seus millors anys de vida. Però les festes també són moment per "dedicar-nos temps a nosaltres mateixos", assegura la Dra. Requena. "Podem dedicar temps a totes aquelles activitats que ens agraden però que mai tenim temps per fer-les", assegura en la conversa amb la Fundació Pere Tarrés (FPT).

3. Buscar alternatives si no és possible reunir-nos

Requena recorda que les limitacions no són sinònim de renúncia a les persones. "Cal -diu la doctora- reservar els dinars i els sopars per a aquelles persones més significatives (respectant sempre les mesures sanitàries vigents)". Malgrat tot, amb la resta podem innovar i "passejar, prendre una xocolata calenta en una terrassa, una videoconferència...". En tot cas, l'important és "evitar l'aïllament social i els sentiments de frustració i angoixa que comporta", diu Requena.

4. Innovar sense oblidar les tradicions

Els canvis provoquen ansietat i això fa que en fem els menys possibles. Així i tot aquest Nadal és una oportunitat per innovar en les nostres tradicions. Segons Requena, "fer un amic invisible a distància, trobades virtuals, un scape room nadalenc a casa... ens pot fer sentir millor".

5. Reflexionar sobre l'estil de vida i el consum

Nadal és l'època de l'any en què gastem més sense tenir en compte ni com ni per què. La Fundació Pere Tarrés proposa reflexionar sobre el volum de compres que fem en aquesta època de l'any, sobre el tipus de regals i amb què els emboliquem.

Tot plegat, són reflexions perfectament aplicables, després, al cau i a l'esplai. A la tornada, segur que parlarem i compartirem com han anat les festes, què ens han regalat... Nadal, i més enguany, és un bon moment, doncs, per fer veure als més petits com funciona la societat de consum en què vivim i quines alternatives hi ha. Els centres de lleure, així, poden aprofitar les qüestions més inusals d'aquest Nadal per reflexionar i educar els infants.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: