Joan Soler, cançons al servei de la cultura popular

Joan Soler, cançons al servei de la cultura popular

Mor l’autor d’algunes de les sintonies més escoltades als centres d’esplai o agrupaments escoltes

11.01.22

Temps de lectura: 4 minuts

Qui no ha cantat mai a l’esplai o al cau la cançó “Vella Xiruca”? Tot un referent per a l’excursionisme català, així com “La vall del riu vermell”, un cant al riu Llobregat i a Catalunya. Aquest Nadal ens ha deixat Joan Soler, cantant i escriptor, autor d’aquestes lletres. Marxa una persona estimada per la cultura catalana i que, fruit del seu talent i compromís social, va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura l’any 2006 i amb la Creu de Sant Jordi el 2018.

En el record, ara, queden les lletres d’aquest pedagog, referent també dins dels entorns educatius.

Encara avui dia cantem “Vella xiruca”, cançó clau en el seu dia per entendre la realitat que vivia Catalunya. Aquesta sintonia, una adaptació de la versió italiana “Vechio scarpone”, es va convertir en una referència pels aficionats a la muntanya. L'enginy de Joan Soler convertí unes botes militars, significat que té aquest calçat en la cançó original, en unes xiruques de muntanya, significat que li atorga Soler en la seva adaptació. Aquest fet explica millor que cap paraula el compromís que l'escriptor sempre ha mantingut amb la lluita per una societat més justa. Més tard, la cançó de “La vall del riu vermell” va agafar el relleu de "Vella xiruca", congregant-se Soler com a referent cultural del país.

Jordi Soler també va escriure altres cançons com “És ara, amics, és ara”, “Sé que venen pels camins” o “La timba de cartes”, entre moltes altres. També va ser coordinador d’un grup de llibres sobre la cultura popular, director de la redacció del Tradicionari –una enciclopèdia catalana editada en 10 volums per l’editorial Enciclopèdia Catalana– i regidor d’educació de l’Ajuntament de Badalona i de l’Hospitalet.

Foto: Llibert Teixidó | La Vanguardia

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: