L'Esplai La Trepa de Sabadell participa del Sense Ficció de TV3

L'Esplai La Trepa de Sabadell participa del Sense Ficció de TV3

El programa posa l’accent en com les noves tecnologies ha comportat una nova forma de relacionar-se entre els joves

10.02.22 Fundació Pere Tarrés

Temps de lectura: 3 minuts

El pròxim programa de documentals Sense Ficció posa l’accent en com les noves tecnologies ha comportat una nova forma de relacionar-se entre els joves. Aquests, sovint, tenen molts amics virtuals, però pocs a la vida real. Per això, quan apaguen el mòbil o l’ordinador apareix el gran monstre: la solitud.

A “Solitud: la pandèmia de l’era digital, el periodista Albert Elfa entrevista a diversos joves per desgranar com les noves tecnologies, els videojocs o les xarxes socials han comportat que s’acabessin recloent a les seves habitacions i, per tant, aïllant-se del món real per viure només en el virtual. Això, òbviament, ha comportat molts problemes de salut mental a aquests joves.

Davant aquesta situació, el lleure educatiu s’ha convertit en un bàlsam per a molts infants i joves on comparteixen espais, conviuen i desenvolupen activitats amb altres persones de la seva edat. Per això, a través del lleure educatiu, teixeixen relacions reals amb altres nois, noies, així com els monitors o monitores que, sovint, es converteixen en un referent per ells i elles.

Així ho va poder constatar l’equip del Sense Ficció que va estar durant una sortida de cap de setmana dels joves del Centre d’Esplai La Trepa (Sabadell) del Moviment d'Esplais MCECC. 

Només arribar a la casa de colònies, els joves van deixar el seu mòbil en una capsa i no el van recuperar fins que van marxar. “Per mi, els deu dies sense el mòbil és un alliberament i quan tornes és com que fa mandra tornar en el món de les xarxes socials perquè és com que et tornes a posar d’una manera superficial a la vida”, assegura Laia Saus, al Sense Ficció.

A més, també va poder assistir a un taller sobre l’ús de les noves tecnologies entre els joves que va realitzar Mercè López -cap de l'àrea digital de la Fundació Pere Tarrés- amb els pares i mares dels joves del Centre d’Esplai La Trepa, així com els monitors i monitores. En aquest, els pares i mares van compartir experiències, temors i vivències de com els seus fills o filles se socialitzen a través dels mòbils, els ordinadors o les xarxes socials.

Podeu recuperar el documentar de TV3, la televisió pública de Catalunya, a la web del Sense Ficció “Solitud: la pandèmia de l’era digital”, que han dirigit Elfa i Ricard Belís, mentre que Ruth Llòria s’ha encarregat de la producció, Oriol Feliu i Marc Durà de les imatges i, finalment, Moisès Casanovas del muntatge.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: