La Revista Estris tanca el seu aniversari amb un acte reivindicatiu en favor del lleure educatiu

La Revista Estris tanca el seu aniversari amb un acte reivindicatiu en favor del lleure educatiu

Antics redactors de la revista, com el fins ara vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, la periodista Gemma Bonet o l’expresidenta del MCECC, Maria València, han recalcat l’acompanyament que la publicació fa als monitors i monitores de lleure

04.03.22

Temps de lectura: 5 minuts

Només entrar, la gent troba les portades més significatives de la història de la Revista Estris. Diferents redactors històrics de la publicació s’apropen i recorden com es va dissenyar aquell número que observen ara exposat sobre un cavallet. Cinquanta anys més tard, rememoren aquella etapa. Recorden moments intensos semblants als que explica entre riures l’exredactor d’Estris i exvicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri: “Si nosaltres estiguéssim ara, estaríem dissenyant el número de l’octubre de 2021”. Mai ningú es va queixar perquè “a l’esplai la gent s’ho mira amb estima”, ha assegurat minuts més tard Mauri en una conversa a tres amb la Gemma Bonet –directora del Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio– i la Maria València –exvicepresidenta del MCECC–, que també han format part de la revista.

Dins de l’auditori, mig centenar de persones han presenciat un acte dinàmic que ha repassat la història de la revista. Enric Puig, Creu de Sant Jordi 2014 i antic Director General de Joventut, ha detallat com van ser els inicis i el context social en el qual va sorgir la publicació. Puig va formar part d’aquella primera etapa i ha explicat que "la revista volia ampliar el bagatge i camp d'acció dels monitors" i ha detallat que es va començar el 1971 amb el format de fitxes “perquè fer una revista en plena dictadura era molt difícil legalment".

Poc més tard, la conductora de l’acte -i subscriptora de la revista- Júlia Florences, ha donat pas al reportatge “50 anys al servei de lleure educatiu”; cinc minuts en què la família Mestres-Montañés, explica què els ha aportat a cadascun d’ells anar a l’esplai. Tothom que hi forma part ha passat pel Club d’Esplai La Trepa de Sabadell i saben de la importància d’una revista com Estris. El vídeo també mostra quin paper juga la publicació entre els monitors i monitores de lleure, un paper que no ha canviat gaire al llarg dels anys.

Estris, com a eina de cohesió social

A la taula rodona posterior, que ha posat punt final a les intervencions dels exredactors, Marcel Mauri, Gemma Bonet i Maria València han debatut sobre les contribucions que el lleure ha aportat i ha de seguir aportant a la societat. Durant la seva intervenció, Mauri ha explicat la seva experiència amb l’esplai i la redacció de la revista: "A l'esplai fem que siguin els infants els protagonistes. L'esplai ens dona connexió amb l'entorn, amb la realitat social dels barris, i Estris demostra la voluntat de transmissió d'un fil que no s'atura amb els anys".

Per la seva banda, Gemma Bonet ha recalcat la necessitat que hi hagi publicacions com Estris dins del mapa comunicatiu català: "Estris esdevé un lloc per confrontar idees i plantejar debats socials, i tot això dona eines noves als monitors per adaptar-se als nous reptes de la societat”. Maria València, per la seva banda, ha recordat allò que ens aporta el lleure a les persones: "L’esplai ens fa viure experiències diferents i que tenen a veure amb l'autenticitat".

Comiat mirant al futur

Finalment, l’encara director de la revista, Xavi Nus, i l’actual presidenta del MCECC, Anna Grau, han estat els encarregats de tancar l’acte amb els reptes que encara té la revista per endavant. Abans, però, hi ha hagut moment per escoltar al Secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, que ha emmarcat Estris com un actiu en favor de la cultura catalana.

Per la seva banda, Xavi Nus ha assegurat que “50 anys no es fan per casualitat i són la suma de molts esforços i molta feina”, en una clara referència a la tasca d’aquelles persones que han passat per la revista. També ha volgut aplaudir als monitors i monitores de lleure implicats a l’esplai o el cau, espais que ha definit com a “escola de la vida”. L’acte ha conclòs amb les paraules d’Anna Grau, que ha fet una crida en favor del lleure, crida ben compartida per tot l’auditori. “El lleure –ha dit Grau– ha de ser un dret per qualsevol infant, no pas un luxe.”

Diverses persones que han passat per la revista i alguns dels subscriptors mostren la revista espeical del cinquantè aniversari al final de l'acte

Fotos: Queralt Campàs

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: