Les entitats de lleure de Mallorca podran acampar a la Serra de Tramuntana

Les entitats de lleure de Mallorca podran acampar a la Serra de Tramuntana

L’any 2011 el govern balear va prohibir a tothom dormir en aquesta zona de l'illa

04.03.22

Temps de lectura: 3 minuts

El Govern Balear i el Consell de Mallorca han arribat a un acord que permetrà als clubs d’esplai de la zona dormir a la Serra de Tramuntana. D’aquesta manera s’escolta un dels reclams més habituals de les entitats del lleure educatiu de la zona. Els clubs d’esplai, entre altres organitzacions de lleure, lluitaven des de 2011 per recuperar la pernocta a la zona, una de les activitats més populars a Mallorca.  

A partir d'ara, doncs, totes aquelles entitats registrades al Cens d'entitats juvenils i que tinguin un projecte clarament basat en el lleure poden demanar acampantar, pernoctar o fer bívac a la Serra de Tramuntana.

Recuperen una activitat històrica

Durant la presentació del protocol, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha destacat que «aquesta mesura és una passa més per garantir el dret d’accés al medi natural dels més petits acompanyat de l’educació ambiental», una eina que assegura és «clau per crear consciència sobre la importància de preservar els nostres ecosistemes»

La notícia, molt ben rebuda per part de les organitzacions de lleure, no implica, però, que tothom que ho vulgui pugui acampar sense tenir en compte certes indicacions. El director insular de Joventut del Consell de Mallorca, Àlex Segura, assegura, en declaracions a la Revista Estris, que s’ha treballat en un protocol de gestió que «estableix un procediment específic» per a les entitats de lleure. Segura no té cap dubte, en aquesta línia, que aquest procediment «autoritza activitats amb totes les garanties per les entitats i per la cura de l’entorn».

Patrimoni Mundial de la UNESCO

L’any 2011, la UNESCO va declarar la Serra de Tramuntana patrimoni mundial pel seu valor natural. Aquesta proclama va precedir l’aplicació de noves mesures que pretenien frenar la sobreocupació i deteriorament d’aquest paratge. Ningú nega que, amb el temps, les mesures han aconseguit posar en valor la importància del patrimoni i de la fauna endèmica que hi ha a la serra. Tot així, la normativa imposada fins ara ha afectat les entitats de lleure que l’utilitzaven en pro de la seva tasca educativa.  

En aquesta línia, monitors de la zona expliquen que les normes establertes durant anys han perjudicat alguns clubs d’esplai, per exemple, que han vist limitada una de les seves activitats més populars i representatives. Així ho explica Segura, que veu com «aquestes restriccions, a priori positives, han impactat de forma directa en el lleure educatiu». Sigui com sigui, onze anys més tard, els clubs d’esplai recuperen una de les activitats més populars a Mallorca, la pernocta a la Serra de Tramuntana.

El Clubs d'Esplai del MCECC, el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca (MEGM), l'Organització Juvenil Espanyola (OJE), Escoltes i Guies de Mallorca (EM) i ASDE-Scouts són algunes de les federacions de lleure que podran beneficiar-se d'aquesta nova mesura.

  

 

ETIQUETES

Educació en el lleure Colònies

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: