El lleure educatiu recupera la normalitat per Setmana Santa

El lleure educatiu recupera la normalitat per Setmana Santa

Entrevistem a Àlex Garrido, responsable del GEP Vallirana, un dels grups d'esplai que ha recuperat les actvitats durant les últimes vacances

21.04.22

Temps de lectura: 3 minuts

Dos anys després d’anades i tornades, fent esplai i cau amb mascareta, en grups bombolla i seguint moltes altres restriccions, les activitats fetes aquesta Setmana Santa recorden a les que es veien abans de l’esclat de la pandèmia. Malgrat que encara hi havia algunes restriccions, com l’ús de la mascareta a l’interior, aquestes activitats han recuperat algunes de les sensacions perdudes.

Les xifres també s’apropen a les de 2019. Una vuitantena de centres d’esplai del MCECC, per exemple, han fet activitat durant la setmana de vacances, acollint al voltant de 2.000 infants i joves. Escoltes Catalans és una de les altres federacions que també ha anunciat el retorn d’un gran nombre d’activitats. En el seu cas, han recuperat els “campaments de primavera”, tal com han explicat en un comunicat a la seva web. Uns 2.800 infants i joves de l’associació han participat de 5 o 6 dies a la natura, la majoria d’ells en territori català.

Un retorn molt esperat: «Portàvem dos cursos cancel·lant les activitats de Setmana Santa»

Molts centres i agrupaments es retroben, així, amb unes activitats que fins ara havien hagut de fer amb moltes restriccions o que, en alguns cassos, havien cancel·lat directament. És el cas del GEP Vallirana, un grup d’esplai del Baix Llobregat que forma part del MCECC. Parlem amb l’Àlex Garrido, responsable de l’entitat, per veure com ho han viscut.

Pregunta: Com tots els centres, heu notat força la pandèmia. Ara, comenceu a notar també la recuperació?

Resposta: Cada any fem quatre dies de campaments de setmana santa, però els últims dos cursos no vam poder-ne fer per la situació epidemiològica. Aquest any hem tingut 32 participants, que són més que a les colònies d'estiu passades, però menys que en anteriors anys. Estem en fase de creixement des del final del confinament.

Com són les colònies de Setmana Santa?

Anem a la casa de colònies Les Codines, que comparteix zona amb el terreny d'acampada La Devesa. Els més petits dormen a dins la casa i la resta en tendes de campanya al terreny. El fet d'anar d'acampada amb casa ens permet tenir un lloc amb sostre per refugiar-nos si plou o fa molt fred. Està situat a Sora, prop de Montesquiu, a la comarca d'Osona, en un espai que es considera parc natural del castell de Montesquiu. Ens ha fet bon temps i hem rebut bon tracte de l'home de la casa, així que recomanem l'experiència.

Què es treballa en aquestes colònies?

Cada grup fixa els seus propis objectius dins d'un marc comú. En aquestes colònies, però, tenim molts infants que no venen durant el curs. L’inici és un bon moment per cohesionar cada grup. Després sí que pots treballar les necessitats de cadascun, adequades a les edats corresponents: conflictes interns, introduir valors bàsics o activitats típiques de l'esplai als més petits, començar a encaminar als joves cap al seu futur dins i fora de l'esplai, aprendre a conviure i ajudar-nos en comunitat, etc. Sempre des dels valors que aporta el lleure.

Per treballar-ho, cada grup té el seu propi centre d'interès. Els de 4-6 anys (tabalets) han salvat els animals del bosc amb l'ajuda del follet Greta. Els de 7-9 (diablons) s'han transformat en superherois per derrotar en equip al seu enemic i salvar el món. Els de 10-12 (grallers) s'han posat en la pell de les persones que han habitat el nostre món durant les diferents etapes de la història. Els de 13-15 (gegants) han rebut un bitllet daurat per anar a la famosa fàbrica de xocolata de Willy Wonka.

Ara que ja no hi ha grups bombolla, heu pogut fer alguna cosa diferent?

El tercer dia vam fer una excursió al castell de Montesquiu tots els grups junts, on vam poder gaudir d'una visita guiada. A més fèiem serveis, àpats i estones lliures de manera conjunta, aprofitant que ja no cal formar bombolles per la Covid.

Quina valoració heu fet l’equip de monitors i monitores?

Molt positiva. Els últims dos cursos no vam poder-ne fer pel que tots sabem i ja ho trobàvem a faltar. Creiem que són necessàries aquestes activitats, estades de diversos dies on tant els grups com els individus puguin créixer i nosaltres com esplai també. A més els infants han gaudit i s'han emportat un bon record i aprenentatge per les seves vides, ja que per molts eren els primers campaments.

I pel que fa a l’equip?

Ens ha servit per cohesionar-nos i motivar-nos de cara al que queda de curs, perquè hem passat més estona junts i hem treballat en un espai comú. Com sempre, hi ha coses no tan bones a millorar, però cal destacar que no hi ha hagut conflictes a cap nivell –cosa que s'agraeix– i tothom ha pogut emportar-se alguna cosa positiva.

 

---

Fotografia: Els infants del Grup d'Esplai i Parroquial Vallirana durant un dia dels campaments de Setmana Santa

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: