Mig miler de monitors i monitores del MCECC participen de la Jornada de 2022

Mig miler de monitors i monitores del MCECC participen de la Jornada de 2022

La diada també ha servit per reivindicar el català a l’esplai

23.05.22

Temps de lectura: 2 minuts

Els monitors i monitores del MCECC no gaudien d’una trobada presencial des de 2019. Aquest dissabte, però, ha tornat a passar. En total, més de 500 persones del Moviment vingudes de diferents punts de Catalunya i les Illes Balears han aprofitat una jornada completa de jocs i formacions a l’Escola Pia d’Igualada. La comissió organitzadora ha volgut, mitjançant les diferents activitats, recuperar les eines bàsiques del monitoratge.

Sota el lema “Construeix-te a l’Esplai”, els inscrits a la Jornada de Monitors i Monitores han repensat la tasca que es fa als centres i clubs d’Esplai. Després de dos anys de pandèmia, molts centres veuen marcat el seu dia a dia per la inexperiència dels seus equips. Les formacions, impartides per docents de la Fundació Pere Tarrés, han servit per recordar aspectes bàsics que els educadors i educadores necessiten saber per dur a terme la seva taca educativa.

El punt negatiu del dia l’ha posat la calor. Els participants han hagut de fer front a les altes temperatures del cap de setmana, que han registrat rècord a l’alça en un mes de maig. Tot i així, molts d’ells valoren l’experiència de forma positiva. La Llucia Cabanelles, monitora del Club d'Esplai l'Encarnació de Mallorca, explica que “a la Jornada fem un tipus de formacions diferents de les que fem a Mallorca i coneixem realitats molt diverses”, fet pel qual val la pena participar, conclou.

L’Esplai, en català

La Jornada també ha volgut destacar el paper del català a l’esplai. El MCECC reivindica sense embuts la llengua i la cultura catalana en les seves activitats i fomenta el seu ús als centres i clubs que el formen. Així ho detalla, de fet, el Pla d’Accions aprovat per totes les entitats del MCECC el gener del 2022.

La Jornada ha servit per encetar les diferents activitats que l’entitat d’esplais cristians desenvoluparà per fomentar la llengua local al món del lleure educatiu. El vicepresident del Moviment, Joan Morte, n’explica els motius: “Com entitat que treballem al territori, el foment del català és prioritari per a nosaltres i entenem que és una eina de cohesió i inclusió social. A les aules, els infants i joves aprenen la part més acadèmica de l’idioma, però en les activitats de lleure educatiu milloren les seves habilitats i competències lingüístiques a través de compartir espais lúdics i de reflexió amb altres persones de realitats molt diverses a les seves”.

Una activitat sostenible

D’altra banda, la Jornada, enguany, ha buscat ser el màxim sostenible possible. Per això, l’organització ha demanat als assistents que portin el seu plat i got, i ha repartit menjar vegetarià a l’hora del dinar. Al final del dia, s’ha pesat el volum de residus que ha deixat cada activitat per tal de generar consciència de l'impacte mediambiental que generem. La idea, asseguren des del MCECC, és seguir amb aquesta dinàmica en següents trobades.

L’any vinent els centres i clubs del Moviment tornaran a reunir-se durant tot el cap de setmana, el 13 i 14 de maig. L’entitat té previst informar en els propers mesos de la ciutat escollida per la trobada i de tots els detalls pertinents.

ETIQUETES

Educació en el lleure Joves

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: