Som el César, l’Aina, l’Iván, l’Alba i la Marta que, en representació del MCECC i en el marc del WorldCamp 2025, vam viatjar a Xile del 8 al 28 de gener. El Pablo també ens va acompanyar com un dels organitzadors de l’experiència.
El WorldCamp es tracta d’un campament internacional, organitzat per la Federació Internacional de Moviments Juvenils Catòlics d’Acció Parroquial (FIMCAP), que compta amb la participació de totes les organitzacions que en formen part. Se celebra cada 3 anys a un dels països membres de la federació. El WorldCamp combina accions de treball social i voluntariat en un context en el qual regna un intercanvi cultural entre els participants que venen de diferents indrets del món.
Aquesta edició ha estat la desena i s’ha celebrat a Xile, concretament a la regió del Bio-Bio, la zona on es concentren més grups d’esplais del país. Juventud Parroquial Chilena (Jupach) ha estat l’organització responsable d’aquest WorldCamp. La temàtica d’enguany ha estat la solidaritat, un valor transversal en cadascun dels projectes realitzats durant el campament.
Al marge d’aquest calendari, alguns participants fins i tot s’hi han estat una setmana addicional per conèixer, amb major profunditat, altres zones de Xile i ampliar la seva experiència.
Amb un total de 6 projectes, els participants estàvem dividits en 5 grups. Així doncs, hi havia un participant del MCECC per cada equip de projecte. Els programes eren rotatius, de manera que la segona setmana agafàvem el relleu del treball que havia començat el grup anterior. En termes generals, cada projecte consistia a reformar o reconstruir un espai amb l’objectiu d’ajudar la comunitat. Aquestes són les localitats en les quals s’ha contribuït a una millora social.
El grup dels Pumas, en el qual hi era l'Iván.
L'equip dels Penguins, en el qual hi era l'Aina.
El grup de Piñas/Llamas, en el qual hi era el César.
El grup de Sea Turtles, en el qual hi era la Marta.
L'equip dels Alpacas, del qual l'Alba formava part.
Gràcies a l’experiència del WorldCamp, hem tingut l’oportunitat de veure que existeixen tantes necessitats com persones, i que aquelles que per unes no són rellevants, per altres són crucials. No cal viatjar a l’altra punta del món per ajudar les persones; des de la nostra realitat també podem aportar, engegant accions de canvi amb un impacte local.
L’aprenentatge cultural que ens emportem ens ha fet modificar els nostres costums, al temps que n’hem descobert de nous i ens hi hem adaptat. La possibilitat d’interactuar amb persones d’arreu del món, conèixer com viuen el lleure i com funcionen les seves organitzacions ha estat molt enriquidora.
Ens acomiadem del WorldCamp amb la sensació d’haver viscut una experiència única. Animem a tothom a participar en la propera edició, perquè de ben segur que seran testimonis d’una gran aventura.
«Canviar el món és impossible. Però sí que tenim el poder de canviar el món dels qui tenim al costat», Iván Mansergas (23 de gener 2025).