Un manifest amb les principals conclusions del III Congrés de Lleure Educatiu va posar punt i final a aquest esdeveniment que va aplegar durant dos dies (16 i 17 d’octubre) unes 300 persones al CaixaFòrum de Barcelona i en el qual van participar entitats i organitzacions de tot Catalunya, així com de la resta de l’Estat.
Si el Congrés portava per títol “La contribució del lleure educatiu en el segle XXI”, el manifest (“Pel dret a un lleure educatiu infantil i juvenil”) feia èmfasi en la necessitat de garantir el dret al lleure educatiu de tots els infants i joves, recordant la importància d’aquesta experiència tal com s’havia anat assenyalant des de diferents perspectives durant tot el Congrés.
Organitzat conjuntament per la Fundació Pere Tarrés i Didania, el Congrés tenia vocació estatal, posant especial èmfasi en la realitat catalana, i un enfocament ampli, per tal de poder reflexionar des de les diferents perspectives sobre el lleure educatiu, o l’educació no formal. La revista Estris hi va ser present com a media partner, oferint informació en directe a través de les xarxes socials.
La presentació institucional del Congrés, moderada pel periodista Xavi Coral, va comptar amb la participació de la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, que va destacar que “El lleure educatiu té una gran capacitat transformadora i una gran importància per a la cohesió social i fomenta la participació activa, l'esperit crític i el voluntariat”. També hi van participar la regidora de l’Àrea de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, de Barcelona, Laura Pérez, la diputada delegada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, i el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol, que va plantejar tres reptes de futur per al lleure educatiu: la universalització de l’accés a l’educació en el lleure, la capacitat d’entesa entre les diferents federacions i entitats que promouen l’educació en el lleure i la preocupació per una evolució de la voluntat reguladora, tant de l’administració com de diferents actors del món educatiu no formal.
La ponència inaugural, “El lleure educatiu davant la societat del segle XXI. Cap a la construcció d’identitats personals i de ciutadania activa”, va anar a càrrec de la Dra. Txus Morata, professora titular de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull.
Amb l’objectiu d’analitzar la contribució del lleure educatiu en el segle XXI des de quatre grans vessants -individual, família i escola, organitzacions i cohesió social- el Congrés va seguir amb una taula rodona amb les intervencions del Dani Jover, educador i emprenedor social; Carles Armengol, secretari general adjunt a la Fundació Escola Cristiana de Catalunya; Ricard Serlavós, professor del Departament de Direcció de Persones i Organització a ESADE; i Pau Marí-Klose, professor de sociologia i investigador sobre infància i pobresa infantil.
La primera jornada va finalitzar amb la conferència “Educar en temps d’incerteses o en temps canviants” de Francesc Torralba, filòsof i professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, que va reivindicar el paper de l’educació com a transmissora de valors i necessària per a una ciutadania activa, a l’hora que va recordar els principals desafiaments amb què es troba actualment.
El segon dia es va centrar en quatre debats sobre “Lleure educatiu i innovació en un entorn digital”, “Lleure educatiu i activitat econòmica”, “Lleure educatiu, diversitat i igualtat d’oportunitats” i “Adolescència i lleure educatiu”, que van comptar amb la intervenció de diferents especialistes.
La conferència final “Educació no formal, participació i cohesió social” va anar a càrrec d’Imanol Zubero, professor titular de la Universitat del País Basc, que va parlar sobre la formació que aporta l’escola i el mercantilisme i l’utilitarisme de l’ensenyament formal, constatant l’allunyament de l’aprenentatge vital. Va distingir entre el saber i el conèixer, i va reivindicar la necessitat d’educar ciutadans lliures.
La divertida participació de les pallasses Clownclusiones va donar pas a les conclusions a càrrec de Rafael Ruiz de Gauna, director de Relacions Institucionals i de Formació, Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés, i Maria Valencia, presidenta de Didania, que van llegir el manifest final i van recordar que el mateix dia 17 se celebra el Dia Internacional per a l’eradicació de la Pobresa.