Més de 30.000 infants i joves s’implicaran contra la crisi climàtica aquest estiu

Més de 30.000 infants i joves s’implicaran contra la crisi climàtica aquest estiu

La Fundació Pere Tarrés engega les Eco-colònies i treballarà els ODS als casals

21.02.20

Temps de lectura: 3 minuts

Malgrat que encara falta molt per al final del curs escolar, les famílies comencen ja la planificació de les activitats estiuenques d’educació en el lleure, com les colònies i els casals d’estiu. És per això que la Fundació Pere Tarrés ha obert aquests dies les inscripcions d’una àmplia oferta educativa, destacant especialment la gran novetat d’aquest any: les “Vacances per créixer”, lema que agrupa les diferents activitats d’educació en el lleure d’estiu d'aquesta fundació, es focalitzaran en treballar amb infants, adolescents i joves al voltant d’un dels grans reptes que la humanitat té al davant: la crisi climàtica i la necessitat de promoure un canvi de mentalitat que reverteixi en una millora de la situació del planeta.

Aquesta voluntat de canvi serà un dels pilars de les activitats dels casals, que enguany tindran com a centre d’interès el medi ambient i els ODS, els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Pel que fa a les colònies, aquest any la Fundació Pere Tarrés ha volgut donar continuïtat a la tasca de sensibilització ambiental que realitza des de fa 60 anys amb nous compromisos. 

Arrenquen les primeres Eco-colònies

Aquest estiu s’engegaran les primeres Eco-colònies, un concepte amb el qual la Fundació Pere Tarrés vol posar en valor la tasca d’educació ambiental que fa a les seves cases de colònies per un lleure sostenible i respectuós amb el medi natural. Les colònies d’estiu són una experiència única per viure de manera intensiva el contacte amb la natura i els programes educatius que acompanyen les estades a les cases de colònies incorporen criteris de sostenibilitat i de coneixement del medi i fan pedagogia sobre la necessitat d’actuar per revertir els efectes del canvi climàtic.

La Fundació Pere Tarrés va ser pionera amb la creació de les seves cases de natura i el seu programa d’educació ambiental iniciat fa més de 30 anys. Aquest any, l’entitat fa un pas més enllà i ha decidit comprometre’s amb 5 acords (que es desplegaran durant aquest any i el vinent en tota una sèrie de mesures) per un estil de vida més sostenible, que vol que siguin la seva aportació al necessari procés de transformació que hem de fer en conjunt com a societat i que es traduirà en una nova manera d’entendre les colònies escolars i de vacances com a espai generador de canvi. Els 5 compromisos són: reduir el consum d’energia optimitzant els processos productius, reduir el consum d’aigua i el seu malbaratament, promoure una correcta gestió de residus i educar els usuaris sobre la nostra petjada ecològica, potenciar les activitats pedagògiques de coneixement i respecte de l’entorn natural i incorporar una cuina més sostenible i de proximitat i sensibilitzar sobre la necessitat d’incorporar un canvi d’hàbits de consum que reverteixi el canvi climàtic.

Aquests 5 punts es desglossen en tota una sèrie d’accions concretes, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques i termocol·lectores en diverses cases de colònies, el canvi de proveïdors d’energia, de neteja o de cuina a empreses sostenibles i de proximitat, la incorporació d’elements constructius sostenibles (com il·luminacions led, tancaments aïllants, vidres dobles aïllants o sostres amb reducció sonora), el canvi de senyalèctica a les cases per tal de fomentar bons hàbits, el desplegament d’accions de promoció de la recollida selectiva adreçades als usuaris de les cases, la instal·lació de nous contenidors de residus, la creació de nous itineraris de descoberta de l’entorn de les cases de colònies, la promoció de l'economia circular o el foment del transport sostenible en els programes educatius, entre d’altres.

Més enllà d’aquest enfocament transversal, les colònies de la Fundació Pere Tarrés inclouen una variada oferta educativa que combina una trentena de colònies temàtiques diferents. Les dues novetats d’aquest any seran les colònies tecnològiques per a infants i joves de 10 a 16 anys, que inclouen tallers com programació, realitat virtual o disseny 3D. A part, es mantindran la majoria de colònies d’altres anys, com les d’anglès, les artístiques, d’hípica, disseny de vídeojocs o cuina, entre d’altres. Totes dissenyades amb un programa pedagògic específic pensat perquè els infants gaudeixin d’espais d’oci alhora que aprenen i desperten la seva imaginació i creativitat. En total més de 1.000 infants van participar en les colònies l’any passat.

Els casals treballaran els ODS

Les colònies no són l’única activitat d’educació en el lleure que la Fundació Pere Tarrés organitza aquest estiu. Per a les famílies que necessitin conciliar la vida laboral i familiar, la Fundació organitza casals d’estiu que enguany, seguint amb la lògica de compromís amb la sostenibilitat i el respecte pel nostre planeta, tindran com a centre d’interès i eix temàtic els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el medi ambient.

Ho faran a través del lema “Siguem el canvi que volem veure al món” i la història de la Neus, una nena de 12 anys que alhora és Gaia, una superheroïna que té l’objectiu de contribuir a un planeta millor per a tots i totes els que hi vivim. Cada setmana, la Gaia plantejarà diversos reptes que es vincularan a alguns dels ODS, com el consum sostenible, la vida terrestre i marina, la fam zero, la fi de la pobresa, la reducció de les desigualtats o la igualtat de gènere. També es programaran activitats vinculades a l’entorn de cada casal, com per exemple anar a la platja més propera a recollir plàstics abandonats o visitar un casal d’avis. A part, i com un pas més cap aquest camí envers un planeta més sostenible, aquest any per primer cop el proveïdor d’alimentació dels diferents casals no inclourà envasos de plàstic, sinó biodegradables.

El 2019 la Fundació Pere Tarrés va gestionar 55 casals diferents i en tota la campanya (de juny a setembre) hi van participar 4.607 infants. Enguany, les inscripcions per als casals d’estiu s’obriran a partir del 25 d’abril.

Més de 450 activitats d’estiu i 4.000 monitors als centres d’esplai

L’inici de les activitats d’estiu també suposa el moment de la culminació de la feina realitzada durant els curs als diferents centres d’esplai. Durant els mesos d’estiu, els centres  federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) realitzaran més de 450 activitats d’estiu (com colònies, campaments i rutes) gràcies a la feina i compromís de més de 4.000 monitors i monitores voluntàries que dediquen part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir al seu creixement i desenvolupament com a persones. En la línia dels objectius globals de lluita contra la crisi climàtica, les diferents trobades i activitats del MCECC incorporaran també mesures de sostenibilitat, com el foment del transport col·lectiu, la recollida selectiva, o la sensibilització de cara a la reducció de la petjada ecològica personal i al consum ètic  

Més de 4.000 beques perquè cap infant es quedi sense activitats a l’estiu

Amb la voluntat que cap nen o nena es quedi sense poder gaudir d’aquestes activitats, la Fundació Pere Tarrés ha adaptat la seva oferta a diferents possibilitats per tal que tothom pugui trobar activitats que s’adaptin a les seves necessitats i/o expectatives. Malauradament, però, no totes els infants poden exercir el seu dret al lleure. Precisament per reduir les desigualtats socials i garantir que milers de nens i nenes en situació de vulnerabilitat social puguin participar en activitats d’educació en el lleure, cada any la Fundació posa en marxa la campanya de beques i ajuts “Ajuda’ls a créixer” (http://www.peretarres.org/ajudals). L’any passat 4.171 infants van poder participar en activitats de colònies i casals en el marc d’aquest programa. Aquests ajuts van ser possibles gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, el 0,7% de l’IRPF per altres finalitats socials i la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i particulars. En total, el 2019 la Fundació va destinar-hi 1.081.896€. La Fundació Pere Tarrés preveu que aquest any la demanda continuarà sent alta i, per això, vol garantir que el major nombre d’infants i joves puguin continuar gaudint dels beneficis de l’educació en el lleure

L’any passat més de 34.000 infants i joves van participar en unes 650 activitats d’estiu diferents, com colònies, casals o campaments que es realitzaran a tot Catalunya i Balears. Les inscripcions per a les colònies d’estiu es poden fer al web www.peretarres.org/estiu.

ETIQUETES

Estiu Colònies Joves

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: