EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL

27 de Octubre de 2020
06/10/2020 17:16h
Aprovades mesures per a la realització d'activitats extraescolars, colònies i sortides escolars
Des de la Fundació Pere Tarrès, esperen que "el nou protocol reactivi les inscripcions a les activitats”
Adaptació de la casa de colònies Artur Martorell (Calafell) als requeriments higiènicosanitaris per a preveure la covid-19
Adaptació de la casa de colònies Artur Martorell (Calafell) als requeriments higiènicosanitaris per a preveure la covid-19

Com a entitat del sector de l'educació en el lleure més gran de Catalunya, la Fundació Pere Tarrés ha valorat molt satisfactòriament l’aprovació ahir del nou protocol en relació a les activitats extraescolars i les colònies i sortides escolars, elaborat conjuntament pels departaments d’Educació, Salut i Interior, la Secretaria General de l’Esport i la Direcció General de Joventut de la Generalitat. En el marc del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), el nou protocol regula en quines condicions s’han d’organitzar aquestes activitats per tal de garantir un lleure segur i prevenir l’extensió de la covid-19, proposant mesures que segueixen la pauta de la resta de protocols: grups estables i constants per garantir la traçabilitat dels contactes estrets (s’haurà de realitzar un registre diari de l’assistència que s’ha de conservar al menys durant 1 mes), mesures en relació a l’ús de la mascareta, aspectes organitzatius com són l’ús de les dutxes i vestidors, i altres mesures  de prevenció, seguretat i higiene com la ventilació, neteja i desinfecció dels espais o el rentat de mans i del material utilitzat. 

 

En relació als espais en els quals es realitzaran les activitats extraescolars, el document preveu que la superfície d’espai disponible ha de permetre una distància mínima d’1,5 metres entre cada participant i, sempre que sigui possible, que les activitats tinguin lloc a l’aire lliure. També especifica que l’ús de la mascareta és obligatori a partir dels sis anys, excepte quan s’estigui realitzant una pràctica esportiva que sigui incompatible, en les classes  d’instruments de vent i de cant, i quan l’ús estigui contraindicat per motius de salut. Els vestidors només seran utilitzats de manera simultània per infants i adolescents d’un mateix grup estable de les activitats extraescolars i, tant als vestidors com a les dutxes, caldrà mantenir la distància de seguretat i, per tant, el nombre de persones que els utilitzin simultàniament ha de garantir-ho. 

 

Pel que fa a les colònies i sortides escolars, les d’un dia s’organitzaran en grups estables de convivència que seran coincidents amb els grups definits per l’activitat lectiva i tindran un o varis monitors que hi interactuaran de manera transversal. S’especifica que poden conviure diferents grups de centres educatius diferents en una mateixa instal·lació sigui amb allotjament o sense, sempre i quan es respectin els grups de convivència i la distància de seguretat entre aquests.  El document també indica que s’ha de disposar d’un pla de neteja i desinfecció adaptat a cada instal·lació, als seus espais i usos (menjadors, habitacions, aules, espais esportius, lavabos i dutxes).

 

“Esperem que el nou protocol reactivi les inscripcions a les activitats”

 

En les darreres setmanes, la Fundació Pere Tarrés havia estat treballant amb l’administració i altres entitats del sector del lleure en l’elaboració d’aquest nou protocol. La normativa s’inspira en les mesures que es van aplicar amb èxit per a les activitats de lleure aquest estiu, que van demostrar ser efectius pel que fa al baix nombre d‘infants infectats per la pandèmia. "La nova normativa trenca la incertesa que hi havia fins el moment sobre aquestes activitats i esperem que reactivi les inscripcions a les activitats", ha dit la directora del departament de programes Educatius i Socials de la Fundació Pere Tarrés, Sònia Recasens.

 

Per a l’entitat, la nova normativa ha de servir per "estimular les famílies a inscriure els infants a unes activitats que són segures i garantiran escrupolosament les normatives higièniques i sanitàries". "La Fundació Pere Tarrés ha reiterat en nombroses ocasions la seva convicció que les activitats de lleure que tenen lloc més enllà de l’horari escolar, com ho són les extraescolars i les colònies, són necessàries perquè els infants adquireixin competències educatives claus que complementen l’educació escolar. Són, també, imprescindibles per lluitar contra la bretxa social, ja que són generadores d’oportunitats i equitat social. En aquest sentit, aprofitem per demanar també a l’administració que garanteixi els necessaris ajuts per tal que ningú, especialment en el context de crisi sanitària i social que estem vivint, en quedi exclòs per raons econòmiques", diuen per a demanar a les famílies que, "com ja van fer aquest estiu amb molt bons resultats, confiïn en l’expertesa de les entitats de lleure educatiu del país". 

 

A banda del protocol referent a les activitats extraescolars del Departament d’Educació, fa uns dies la Generalitat, a través de la Direcció General de Joventut i després del treball amb les entitats i federacions de lleure, va aprovar també uns protocols de represa del lleure educatiu pel curs 2020-21 . La Fundació Pere Tarrés i el seu Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, el MCECC, demanen també a l’administració que els diferents protocols que s’aprovin vagin alineats i no hi hagi contradiccions en les diferents mesures a aplicar dins del sector de lleure.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 234
Avui dia, les noves tecnologies estan presents en tots els àmbits de la vida dels i les...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC