El Centre d'Esplai Sant Llorenç, federat al MCECC, va organitzar el passat 6 d'abril La Fera a Sant Feliu de Llobregat. Una jornada que té un doble objectiu: donar a conèixer l'activitat del centre i també recaptar diners per a la realització d'activitats per als infants i joves.
Parlem amb en Jordi Muñoz, monitor del Centre d'Esplai Sant Llorenç sobre La Fera.
Què és la Fera?
La FERA és la campanya econòmica del Centre d’Esplai Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat. Una campanya que es basa en la celebració d’una jornada plena d’activitats dirigides a un públic familiar a la tarda i a un públic jove a la nit. Es realitza en dissabte, un cop acaba l’esplai i s’allarga fins a la matinada.
Entre les activitats més destacades hi trobem la cercavila, les actuacions musicals, aquest any amb la introducció d’un concurs musical, i la sessió de DJ.
Quantes edicions s'ha realitzat La Fera?
Es tracta d’un model de campanya econòmica que aquest any ha celebrat la seva segona edició. Anteriorment, a l’esplai realitzàvem una campanya econòmica similar en quan al format, però amb la temàtica d’Oktoberfest. Vam canviar de model perquè vam creure que al fer una temàtica determinada ens limitava a l’hora d’innovar i de realitzar algunes activitats, ja que podien quedar descontextualitzades de la temàtica general de la festa.
El model de festa actual és tot el contrari i ens ha permès introduir una novetat com és la del concurs musical.
Per què ho manteniu?
Aquest model de festa no és de curta volada, sinó que pretenem que perduri en el temps primerament, perquè permet complir amb l’objectiu principal que cerquem amb ella, que és el de recaptar diners. Alhora és una festa que permet donar a conèixer l’esplai a la ciutadania, la qual cosa també ens és beneficiosa.
Un motiu que també ens impulsa a realitzar la Fera és que sempre intentem implicar-hi colles i agrupacions culturals de la ciutat per tal de mostrar la riquesa associativa de la nostra ciutat.
També ens motiva el fet de tirar endavant un model de festa que busca crear consciència ecològica i envers la violència masclista, entre els i les assistents.
Per tirar endavant La Fera, compteu amb ajuda o és només des del centre d’esplai?
L’organització de la Fera depèn exclusivament del Centre d’Esplai Sant Llorenç. L’equip de monitors i monitores ens organitzem en base a comissions i càrrecs, alguns d’ells amb la participació de pares i mares d’infants de l’esplai. Una d’aquestes comissions amb participació de les famílies és la de La Fera. De fet, les famílies a La Fera són les encarregades del menjar i algunes altres ens ajuden com a tècnics de so. Sense elles no hi hauria Fera.
Quan plantegem com serà l’edició de cada any, contactem amb colles que vulguin col·laborar a la cercavila o fent actuacions a la jornada i en són una part important.
També tenim col·laboració per part de l’Ajuntament de Sant Feliu que ens ajuda amb material i espais. Els costos d’escenaris, megafonia o carpes no serien assumibles per part nostra i l’Ajuntament ens cedeix alguns d’aquests elements.
Què implica fer-ho a nivell personal?
A nivell personal l’organització de la Fera suposa molt de temps i molta feina per cada un dels membres de la comissió. Hi ha una part molt important de feina que no és visible, però que és imprescindible perquè tiri endavant.
Les dues setmanes abans del dia X són molt intensos, ja que el temps se’t tira a sobre i apareixen imprevistos de sota les pedres, que a vegades s’han de resoldre amb pinces i creuant els dits.
Però un cop arriba, no el dia (ja que el mateix dia al matí encara estàs discutint els últims detalls), sinó l’hora en què comença tot; i veus que entren riuades de gent que acaben per omplir tot l’espai i que s’ho estan passant bé, és quan sents que tota la feina feta ha valgut la pena.
El fet que els artistes participants de la festa i gent del públic t’agraeixin l’esforç i la dedicació que hi has posat, tant a nivell individual com a entitat, també són recompenses que ajuden a portar millor la càrrega de la responsabilitat.
Per veure els resultats tangibles, i que responen a l’objectiu principal de La Fera (els econòmics) cal esperar una mica més, però permeten avaluar si La Fera ha aconseguit atraure un públic nombrós i permet fer variacions de cara a futures edicions.
Els beneficis a què aniran destinats?
Els beneficis de La Fera aniran destinats principalment a ajudar una mica a pagar la hipoteca que tenim com a esplai, per la reforma d’una part dels nostres locals, que són de propietat. Una altra part la reinvertim de cara a la propera edició de La Fera.
Per què els centres d’esplai han de dur a terme aquestes iniciatives?
Els centres d’esplai hem d’acudir a aquest tipus d’activitats a causa que, moltes vegades, els nostres pressupostos no permeten fer tot allò amb el que somniem fer els monitorsi monitores per educar els infants. I aquestes activitats amb finalitat recaptatòria poden ajudar a assolir-ho en un futur. En altres casos més pràctics, la recaptació va directament a reduir despeses fixes, com és el nostre cas.
Esplai Infància Joves Acció social