EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
26 de Gener de 2021
10/05/2019 09:10h
Violència masclista: una epidèmia invisibilitzada i desconeguda
Sí, la violència masclista existeix. I durant gairebé sempre s'ha dut en silenci.
Mai més víctima
Jordi Armadans
Jordi Armadans
Politòleg, periodista i director de la Fundació per la Pau

FITXA TÈCNICA

"Mai més víctima"

TV, Catalunya, 2018

Direcció: Ariadna Oltra i Mireia Pigrau

 Només ens els darrers anys la societat ha començat a prendre consciència de l’autèntica epidèmia global de la violència masclista. Algunes dades? Segons els Mossos, el 2016 va haver-hi 750 denúncies per agressions sexuals i 1.100 per abusos sexuals. Un 90% de les persones afectades van ser dones.

 

Però, la majoria de casos no es denuncien, per por, per manca de tradició, per vergonya i orgull, per sentiment de culpa fruit d’una visió masclista del fenomen, etcètera. Així, una enquesta de GESOP per a Crític d’aquest any apuntava que més de la meitat de les dones joves havien rebut tocaments i fregaments no desitjats en espais d’oci.

 

Finalment, l’Enquesta sobre la Violència Masclista de la Generalitat de 2016, mostrava dades escandaloses: el 51% de les dones havien patit algun cas de violència masclista ja fos greu, molt greu o menys greu.

 

I, fixem-nos-hi, parlem d’un país on, d’entrada i formalment, els drets de les dones estan reconeguts. Imaginem què passa en molts llocs del planeta on, ni tan sols, hi ha aquest reconeixement formal.

 

Sí, la violència masclista existeix. I durant gairebé sempre s’ha dut en silenci. Les persones que la patien, les persones que l’exercien... Considerada primer com un fenomen estrictament individual o familiar i, després, com qüestions no prou rellevants, la societat ha tendit a menystenir-la i, de retruc, desconèixer-la. Una dinàmica social, jurídica, policial, mediàtica que ha tendit a culpabilitzar quasi més les víctimes de la violència masclista que no pas els responsables directes o indirectes de la mateixa.

 

El documental “Mai més víctimes” de les periodistes Ariadna Oltra i Mireia Pigrau, fet amb molta sensibilitat i amb una molt bona factura tècnica, és un gran material per mostrar què suposa la violència masclista, com costa de reconèixer-la, com de difícil és assumir que s’està patint, fer-hi front i, finalment, de sortir-se’n.

 

A partir de diversos testimonis  de dones que l’han patida, i de perfils professionals (sanitat, psicologia, jurídic, etcètera) que hi han treballat, es diagnostica, es precisa i es contextualitza un fenomen preocupant que té unes clares dimensions col·lectives i que, per fer-hi front, cal canvis profunds, culturals i estructurals.

 

Una violència masclista que genera moltes víctimes. Encara que moltes d’elles es consideren “supervivents” en la mesura que han aconseguit sortir d’una situació que, a més d’extremadament perillosa, les abocava a l’aïllament, la submissió i la quasi no existència.

 

Com diu una de les dones que apareixen al documental: “Jo estava desahuciada literalment... I mira”. Perquè malgrat tot l’horror, les dones que pateixen aquestes situacions poden sortir-se’n, a partir de la presa de consciència, de trobar suports, de ser valentes, de compartir vivències, de fer denúncies i de reivindicar la seva dignitat i llibertat.

 

Com més gent prenguem consciència de tot plegat i ens convertim en agents de denúncia i de canvi, estarem contribuint millor a eradicar aquesta epidèmia de la violència masclista.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 236
Animació de la què? Animació de la fe! En aquest número, diferents...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC