La ciutat de Barcelona ha presentat un Pla de joc a l’espai públic. Un projecte pioner que situa el joc i l’activitat física a l’aire lliure entre les polítiques destacades per fer una ciutat més habitable i millorar la vida dels infants i ciutadans.
Aquest pla es va presentar en el marc de la jornada Joc i ciutat i que té com a objectiu millorar i diversificar les oportunitats de joc i d’activitat física a l’espai públic tenint en compte els beneficis que ofereix aquesta pràctica per als infants i joves com per a la salut, la vida comunitària i la convivència.
Elaboració del Pla de joc
Per a l’elaboració del Pla de joc, s’ha fet un procés transversal en què l'ajuntament i l'institut d'infància i adolescencia ha comptat per al seu desenvolupament amb més de 400 persones entre les que hi havia professionals municipals, entitats, persones expertes, infants i adults. Un treball que s’ha realitzat durant més d’un any i que recull demandes ciutadanes i socials i que també ha tingut en compte models de plans de joc d’altres ciutats com Londres o Dublin. A més també s’han tingut en compte les recomanacions de les Nacions Unides per fer avançar el dret al joc específic d’infants i d’adolescents.
Quins punts recull?
Amb el Pla de joc a l’espai públic es fa un canvi de paradigma de la visió del joc. Seguint aquesta premissa el Pla de joc estableix 63 actuacions on es combinen accions d’urbanisme i accions públiques.
El Pla del Joc s’articula entorn a tres eixos estratègics:
Els 9 objectius fins al 2030: