Cinquena edició del Mobile Social Congress contra el model de producció i consum de les TIC

Cinquena edició del Mobile Social Congress contra el model de producció i consum de les TIC

Serà a Barcelona el 24,25 i 26 de febrer malgrat la cancel·lació del Mobile World Congress

21.02.20

Temps de lectura: 3 minuts

Malgrat la cancel·lació del Mobile World Congress enguany a la ciutat de Barcelona, el Mobile Social Congress (MSC) celebrarà la seva cinquena edició. L'organització no governamental de solidaritat internacional, independent i participativa dedicada a sensibilitzar la societat sobre les desigualtats Nord-Sud, SETEM Catalunya, aposta de nou per aquest espai de trobada i reflexió ciutadana al voltant del model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. "Un model que genera greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i impactes ambientals que s’invisibilitzen en el Mobile World Congress", denuncien.

La idea del Mobile Social Congress és apostar "per la sobirania tecnològica i per una electrònica justa" i, per això, el 24, 25 i 26 de febrer al Pati Manning (Carrer de Montalegre, 7, Barcelona) oferirà una visió sobre les lluites compartides entre el Sud Global i Nord en el sector d'aquesta indústria. L'entrada al Congrés serà gratuïta per a tothom qui vulgui informar-se sobre les "vulneracions de drets humans i els impactes ambientals que genera el model de producció i consum de la indústria electrònica de manera comuna al Nord i al Sud Globals" i saber més sobre "la transversalitat i el diàleg mutu entre diferents moviments associatius i sindicals". Tot això, mitjançant -per exemple- la projecció de documentals i curts que mostren els diferents impactes socials i ambientals generats per la producció i el consum d’aparells electrònics i que inaugurarà el MSC. 

La primera jornada s’obrirà amb una visió general de la cadena de subministrament de la indústria electrònica seguit d’un panell on es parlarà de les desigualtats de gènere vinculades al sector de l’electrònica, tot presentant casos de vulneracions en seguretat, salut i drets laborals. Continuarà donant a conèixer diferents veus de les persones treballadores en la cadena de subministrament electrònic, tot oferint una visió dels diàlegs i sinergies existents entre els moviments associatius i sindicals del Nord i el Sud Global. Simultàniament, se celebrarà un taller sobre Urban Mining i una Restart Party, ambdós amb inscripció prèvia, per aprendre a conèixer els diferents elements que formen part dels nostres aparells mòbils, la seva procedència i on reciclar-los, i, d’altra banda, allargar la vida dels nostres dispositius electrònics.

La segona jornada del MSC debutarà al matí amb un taller on es realitzarà una sessió d’ideació de com donar una segona vida als components dels nostres aparells mòbils, per tal d’evitar que es converteixin en residus. Els panels de la tarda començaran debatint el poder de la compra pública socialment responsable per incidir en les desigualtats de gènere en la cadena de subministrament de la indústria electrònica, i compartint bones pràctiques de diferents entitats públiques en la matèria.

Continuarà centrant-se en els impactes socials i ambientals generats per la indústria extractiva a nivell global, tot analitzant les condicions laborals a les mines de Bolívia i presentant el cas de famílies del Congo que han denunciat Apple i Google, entre d’altres empreses, per treball forçat infantil. Per acabar, es presentaran propostes alternatives de consum de les TIC per tal de garantir un model més just i democràtic. Podeu veure el programa complet, amb els diferents panels i tallers, en aquest enllaç

ETIQUETES

Pedagogia Infància Adolescència Joves

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: