Comencen les colònies i els casals d’estiu a Catalunya

Comencen les colònies i els casals d’estiu a Catalunya

La Fundació Pere Tarrés apunta que, malgrat que cal seguir les restriccions sanitàries, infants i joves necessiten connectar més que mai

22.06.20

Temps de lectura: 3 minuts

Amb l’arribada de l’estiu i el final d’un curs escolar excepcional, aquest dilluns 22 de juny comencen les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran de Catalunya. Tot i que, donada la situació actual, el ritme d’inscripcions s’ha realitzat més tard en el calendari,  en les darreres dues setmanes s’ha accelerat, especialment des que s’han conegut les mesures de seguretat i les dates de les fases de desconfinament. D’aquesta manera, actualment, les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés i els 200 centres d’esplai federats del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) compten amb més de 16.500 infants i joves inscrits en colònies i casals d’estiu, a més de campaments i rutes, activitats pròpies de l’estiu. 

Els primers en obrir les seves portes han estat els casals d’estiu de la província de Barcelona; com ara a Barcelona ciutat, Barberà del Vallès, Premià de Mar, Sant Vicenç dels Horts, Cerdanyola del Vallès i Sant Just Desvern.

 

Un inici marcat per la Covid-19

Malgrat que el lleure continuarà sent el gran protagonista, la seguretat de les activitats també ocuparà un paper rellevant aquest any. La Fundació Pere Tarrés ha adaptat totes les activitats i instal·lacions als protocols i normatives decretats per les autoritats sanitàries per a prevenir el Covid-19. Algunes de les imatges insòlites que ens deixa aquest primer dia de casal són l’entrada per torns a les instal·lacions, les mascaretes, la higiene recurrent de mans, la distància física entre els infants i la distribució en grups reduïts per tal d’evitar contagis. 

La Fundació Pere Tarrés considera que les activitats d’educació en el lleure són clau en el desenvolupament dels infants, adolescents i joves. Donades les circumstàncies, el lleure, després de setmanes de confinament i emergència sanitària, serà més important que mai perquè l'oferta lúdica comptarà amb una funció socialitzadora i pedagògica. 

 

Programa ‘Cap infant sense colònies’

Una de les prioritats d’aquest estiu serà assegurar l’equitat social perquè cap infant es quedi sense participar en les activitats de lleure. Enguany, la Fundació Pere Tarrés, a través del programa ‘Cap infant sense colònies’ ha rebut, fins el moment, més de 1.700 sol·licituds perquè els infants en situació de vulnerabilitat social puguin gaudir d’activitats d’estiu. Tenint en compte que la presentació de sol·licituds i inscripcions s’ha vist retardada per la crisi del Covid-19, s’espera un increment del ritme de peticions de beques durant les properes setmanes.

 

Tornar a gaudir del lleure amb seguretat

Des de la Fundació Pere Tarrés, el lleure sempre s’ha considerat un dret pels infants i els joves i, ara més que mai, s’ha convertit en imprescindible. És per això que entre els objectius de les activitats d’aquest estiu es troba potenciar la socialització dels infants i joves, a més d’educar en els hàbits de la nova normalitat. Les colònies i els casals són espais on els infants podran retrobar-se amb els amics, desconnectar de la situació actual i aprendre a com comportar-se seguint les normes del distanciament físic. "En cap cas, des de la Fundació Pere Tarrés, volem difondre el missatge de distanciament social perquè, ara més que mai, els infants i joves necessiten connectar pel seu benestar emocional, tot i que seguint sempre les restriccions sanitàries", apunten des de l'entitat.  

Des de la Fundació Pere Tarrés es manté el compromís amb la seguretat dels participants en les activitats i és per això que s’han adaptat les activitats de lleure i les seves cases de colònies i albergs a les normatives actuals. L’objectiu és assegurar un estiu de diversió, socialització i benestar emocional on els infants, tot i el context diferent d’aquest any, puguin gaudir tant com sempre de les activitats de lleure. En el cas del casals, enguany treballaran els valors proposats pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a eix temàtic de les activitats. De fet, 676 projectes educatius i socials de la Fundació Pere Tarrés contribueixen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ja que l’entitat es va marcar com una de les seves prioritats del 2019 el compliment (en espais molt diversos) dels 17 ODS fixats per les Nacions Unides per preservar el planeta, erradicar la pobresa i lluitar contra la desigualtat. 

La Fundació Pere Tarrés destinarà més de 80.000 euros a la compra de materials sanitaris i farà arribar materials de protecció a prop de 150 centres d’esplai i centres socioeducatius de la xarxa de centres adherits a l’entitat. Tot, per tal de poder viure, un cop més, un estiu inoblidable i que serà més necessari que mai per als infants.

ETIQUETES

Estiu Colònies Casals Covid-19

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: