Crida de les entitats per prioritzar la infància i l'adolescència en la nova legislatura

Crida de les entitats per prioritzar la infància i l'adolescència en la nova legislatura

La PINCAT, la Fundació Pere Tarrés o UNICEF fan arribar als partits demandes en aquesta línia.

08.02.21

Temps de lectura: 3 minuts

La Plataforma d'Infància de Catalunya (PINCAT) de la Taula del Tercer Sector denuncia que la pobresa colpeja un de cada tres infants i adverteix que els drets d'aquells amb discapacitat o en risc d'exclusió social no s'estan garantint. Així ho constata un estudi -presentat el passat 28 de gener- que posa el focus en les diferències entre aquests infants i adolescents en relació a l'accés a internet, a l'educació en el lleure o a una alimentació saludable. A les portes de les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer, la coordinadora de la plataforma, Anna Sunyer, demana als partits prendre l'estudi com a base per "capgirar" la situació. "La infància no pot tornar a quedar a la cua de les polítiques socials i ha de ser una prioritat del pròxim govern", assenyala.  

L'informe 'Anàlisi de l'estat de la garantia dels drets a Catalunya' se centra en la situació en què es trobaven infants i adolescents abans de la pandèmia però també recull un empitjorament generalitzat detectat per les entitats socials. De fet, la Taula del Tercer Sector i la PINCAT han elaborat dos documents paral·lels que recullen les propostes del tercer sector amb un doble objectiu: "donar resposta de manera immediata a les conseqüències socials i econòmiques provocades per la Covid-19 i avançar cap a una societat més inclusiva,implementant mesures de llarg abast per reduir les desigualtats estructurals". Els podeu consultar als següents enllaços: Propostes electorals de la Taula del Tercer Sector i Propostes electorals de la PINCAT

 

Pacte de país per a la promoció de la infància a Catalunya

Al seu torn, la Fundació Pere Tarrés ha fet arribar als diferents partits que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya un document instant-los a "establir un pacte de país per a la promoció i acompanyament de la infància a Catalunya que integri de manera transversal tots els agents polítics, socials i econòmics".  

Es tracta d’un llistat de 10 propostes per mirar de "posar la infància en primer pla de les prioritats polítiques, d’enfortir el sector social, que ha estat l’encarregat de parar el cop i de realitzar la primera atenció davant la crisi social generada per la pandèmia de la Covid-19, i de començar a solucionar la greu vulneració de drets que encara avui en dia pateixen milers de nens i nenes a casa nostra". Al mateix temps, la fundació reclama ajuts per a les entitats del tercer sector social, ja que -segons diuen- només el 6% no han tingut pèrdues econòmiques el 2020. 

 

Una aposta per l’equitat educativa

La Fundació Bofill, d'altra banda, creu que "l’equitat és el principal repte del proper mandat" en relació amb la infància i l'adolescència. "Catalunya ha fet molts avenços en matèria educativa en els darrers anys, però la crisi de la Covid-19 ha posat de manifest algunes de les febleses i desigualtats del sistema educatiu. Reptes que fa temps que tenim sobre la taula, però que arran de la pandèmia s’estan agreujant", diuen per presentar una agenda de 15 mesures de política pública "que doni resposta a sis grans reptes educatius de país" en relació amb "el principal problema del sistema educatiu, la falta d'equitat"

“Aquestes mesures són palanques per al canvi educatiu i per avançar decididament en equitat i qualitat. La recerca educativa, l’experiència d’altres països i l’expertesa de molts docents, investigadors i personal de l’administració les avalen i les reforcen”, detalla Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill. El document amb el conjunt de propostes de política pública s’ha presentat al conjunt de partits amb representació parlamentària i la visió dels reptes és àmpliament compartida. 

 

Fer de la infància una prioritat 

Per acabar, UNICEF reclama als partits que les polítiques d'infància siguin una prioritat la propera legislatura. Assenyalen que la situació d'emergència social i les seves conseqüències afecten "de ple" als infants i apunten a un augment de la pobresa infantil, més problemes de salut mental i un eixamplament de les desigualtats. "Cal un compromís polític transversal, actiu i ferm amb els drets dels infants", asseguren. Amb motiu de les eleccions del 14-F, l'organització ha fet arribar a les formacions les seves propostes electorals. Entre altres, demanen un pla de lluita contra la pobresa infantil, una prestació econòmica a favor d'infants i adolescents, un pla específic d'atenció a la salut mental i reforçar l'atenció primària pediàtrica. Per altra banda, reivindiquen avançar en un sistema de protecció de la infància "més garantista, on la cura i el bon tracte estiguin al centre", especialment en el cas dels infants migrants no acompanyats. També demanen impulsar més i millors mecanismes de detecció i denúncia de situacions de violència. 

UNICEF també interpel·la els partits perquè es comprometin amb infants d'arreu del món augmentant la dotació econòmica de l'Ajuda Oficial al Desenvolupament per tal d'arribar al 0,7%.

 

Combatre l'exclusió social d'infants, joves i famílies 

Altres entitats, com el Casal dels Infants, també han presentat un recull de mesures que consideren prioritàries en la nova legislatura, com a "entitat social i ciutadana que vetlla pels drets dels infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat, i a partir del coneixement de primera mà de la seva realitat i la dels barris on es concentren les situacions de risc d’exclusió social". Aquí podeu llegir les seves propostes per "afrontar l'agreujament de les desigualtats arran de la pandèmia de la Covid-19, però també les causes estructurals de l'exclusió social". 

ETIQUETES

Joves Infància Famílies Vulnerabilitat

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: