Docents i experts expliquen en deu consells com viure un Nadal responsable i sostenible

Docents i experts expliquen en deu consells com viure un Nadal responsable i sostenible

Professionals de la Fundació Pere Tarrés recorden a equips educatius i famílies que qualsevol compra té un impacte i una responsabilitat

23.12.19

Temps de lectura: 3 minuts

"Contribuir a l’experiència d’unes celebracions nadalenques amb consciència de la responsabilitat que tenim tots plegats en aconseguir un món millor". Amb aquest objectiu ha difòs la Fundació Pere Tarrés el seu "Decàleg per gaudir d’un Nadal més responsable i sostenible", el·laborat per un equip de docents i experts en temes socials, mediambientals i jocs de l’entitat. Es tracta de deu recomanacions i consells adreçats als equips educatius i famílies per aconseguir viure el Nadal de manera "més responsable i sostenible", centrant-se en "compartir" i fugint del vessant "consumista" d'aquesres festes. 

"Qualsevol compra té un impacte i és important recordar la responsabilitat que implica. Allò que consumim i com ho consumim té diverses conseqüències, des de la cadena de producció fins el seu ús i petjada ambiental", recorden des de l’entitat d’educació en el lleure més gran de Catalunya, assegurant que pretenen "posar de relleu que és una responsabilitat de tots tenir una visió de futur i ser conscients de com les nostres accions tenen una repercussió en el món". "Està en les nostres mans contribuir a la creació d’un món més just, sostenible i inclusiu, no només per Nadal, sinó durant tot l’any", afegeixen. 

El decàleg compta amb deu apartats:

1) Productes de comerç just. Des de la Fundació Pere Tarrés recorden que "cada vegada més tenim a la nostra disposició eines que permeten conèixer productes valorats pel seu impacte social" i apropen el mapa d'economia solidària ‘Pam a pam’, que ofereix fins a quinze criteris relacionats amb les condicions laborals dels treballadors o les característiques de sostenibilitat. També assenyalen la plataforma ‘Ethical Time’, una aplicació des de la qual els usuaris poden adquirir roba elaborada segons criteris de sostenibilitat ecològica i de respecte pels drets humans. "No podem oblidar que la indústria de la moda és la segona més contaminant", alerten.

2) Optar pel comerç de proximitat. Segons explica l'entitat, "consumir a les botigues de barri no només fomenta les relacions veïnals a través de la relació interpersonal entre veïns i la consolidació de la idea de pertinença a la comunitat, sinó que també dona una empenta a l’economia local". "Escollir el comerç de proximitat té beneficis econòmics, socials i de sostenibilitat", afegeixen.

3) Compres amb banca ètica. Pel que fa a aquest punt, apunten que la popularització de les targetes bancàries contactless contribueix a perdre la consciència de pagament a les nostres compres i que les entitats financeres, que assumeixen la despesa de la producció de la targeta de crèdit, reben una compensació cada cop que es fa servir. En aquest sentit, asseguren que "una opció pot ser invertir aquesta bonificació en un impacte social, tal com promou l’associació FETS de banca ètica" i nomenen alguns possibles intermediaris en el pagament com Coop57, Fiare, Oikocrèdit o Triodos Bank.

4) Regalar joguines no sexistes. Un altre dels aspectes en el qual se centra el decàleg és el fet que "els models que perceben els infants poden marcar els seus patrons de comportament quan siguin adults". Així, titllent d'"imprescindible" evitar les joguines sexistes i que incloguin estereotips de gènere, com ara "cotxes per als nens i cuines per a les nenes". "El joc ha de promoure els talents sense distinció de gènere i és per això que s’ha de posar atenció en no regalar joguines que cosifiquin les dones ni que distorsionin la pluralitat de la societat", destaquen. 

5) Evitar les joguines bèl·liques. En aquest sentit, fan una crida a evitar comprar joguines que incitin a la violència perquè "fomenten la competència, el concepte de superioritat i l’enfrontament entre infants". "Normalitzar aquest tipus de joguines suposa facilitar que els infants assumeixen la violència com a part de la seva relació amb els altres. Regalar jocs tradicionals i senzills com unes cordes, uns guixos o unes baldufes de fusta és econòmic i engresca a compartir, sortir al carrer i jugar plegats", asseguren. 

6) Fer regals immaterials. Un altre dels regals que recomanen l'equip de docents i experts de la Fundació Pere Tarrés de cara al Nadal són les experiències o presents amb valor immaterial i simbòlic, ja que "poden tenir un significat especial i profund per a qui els rep". Com a exemple, i per tal de no "generar residus" i "enfortir les relacions interpersonals", es pot posar el nom a un estel, regalar temps, fer una aportació a una entitat solidària en nom del destinatari, comprar entrades pel cinema o un concert, apadrinar una mascota o compartir una activitat. 

7) Mobilitat sostenible. Per aquestes dates, d'altra banda, no obliden que "mantenir uns bon hàbits quotidians inclou també evitar l’ús del transport privat". "A més d’aportar beneficis per a la salut, viatjar en transport públic col·lectiu, anar en bicicleta o caminar redueix la producció de gasos tòxics a l’atmosfera, a banda de reduir la congestió viària, el consum de combustible i els nivells de soroll ambiental", insisteixen. 

8) Felicitacions electròniques.  També animen a desitjar unes bones festes "sense abusar del paper", deixant enrere les milers de targetes de Nadal que s'enviem any rere any i suposen un "malbaratament de recursos econòmics i de paper". Com a alternativa, hi ha les felicitacions electròniques, que es poden crear des de moltes pàgines a Internet, de manera gratuïta i fent que arribin de manera immediata al destinatari.

9) Planificació a la cuina per no llençar menjar. Pel que fa al moment estrella d'aquestes festes, els àpats, avisen que "la previsió a l’hora de dissenyar els menús de Nadal ajuda a racionalitzar les compres i evitar que es llenci menjar". Com a consell, recomanen "defugir del consum compulsiu i fora de la llista de la compra perquè afavoreix el malbaratament dels aliments". "També suposa un encert optar per menús elaborats amb menjar saludable i productes de proximitat", asseguren. 

10) Reutilitzar i reduir: Per últim, a l’hora de muntar el pessebre, aconsellen "fer servir serradures enlloc de molsa, muntar l’arbre de Nadal amb cartrons o tornar a decorar amb els guarniments d’anys anteriors" per tal de disminuir l’impacte mediambiental. I afegeixen que "reduir el consum compulsiu de productes nocius per al medi ambient i la salut també passa per evitar l’ús de plàstic". "A l’hora d’anar a comprar, es poden fer servir el carretó de la compra o el cistell, usar bosses de roba o comprar productes a l’engròs. Quan es fan regals, és preferible triar aquells que portin pocs embolcalls, perquè es converteixen en residus difícils de tractar. La separació correcte de les deixalles és clau per facilitar que alguns materials tornin a formar part de la roda de consum. Per resoldre dubtes sobre què va a cada contenidor, hi ha manuals que es poden trobar a biblioteques, papereries o a Internet", conclouen.

ETIQUETES

Medi ambient

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: