Empreses i entitats de colònies xifren en més de 50 MEUR les pèrdues per la pandèmia

Empreses i entitats de colònies xifren en més de 50 MEUR les pèrdues per la pandèmia

Segons un estudi recent, l'activitat ha caigut un 90%.

14.01.21

Temps de lectura: 3 minuts

Després de tancar l'any 2020, l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura, La Confederació i l'Associació de cases de Colònies i Albergs de Catalunya xifren en més de 50 MEUR les pèrdues provocades per la pandèmia de la covid-19. Davant d'aquesta situació, han demanat recentment a l'administració l'aprovació urgent d'un paquet de mesures que suposi un injecció d'entre 50 i 80 MEUR. Les organitzacions demanen que les ajudes es puguin ampliar en cas que les cases de colònies no puguin tornar a obrir a la primavera. Segons les patronals, tot i que són ben rebudes, les ajudes fins ara han estat "del tot insuficients" i "amb prou feines superen el 5% de l'estimació de pèrdues". Calculen que la caiguda de l'activitat ha estat al voltant del 90% des del març. 

En un estudi elaborat per les tres organitzacions, afirmen que fa falta una primera ajuda "urgent i immediata" d'entre 50 i 55 MEUR per compensar les pèrdues generades fins ara. En funció de com evolucioni la pandèmia el 2021, podria ser necessari un segon paquet d'entre 25 i 30 MEUR en cas que no es pogués reactivar l'activitat a la primavera. Les tres entitats han alertat que si no es reverteix l'actual situació "es posarà en perill de manera imminent un sector essencial per al model educatiu català". Han afegit que és també un motor econòmic per als entorns locals, dinamitzador del medi rural i nínxol d'ocupació per a més de 4.000 treballadors, majoritàriament joves i dones de mitjana edat.  

L'estudi estima que l'activitat de cases de colònies, albergs, granges escola i aules de natura ha caigut al voltant del 90%. Això s'ha traduït en una pèrdua de volum de negoci de més de 210 MEUR. Aquestes xifres són el resultat del tancament total de la primavera passada i una temporada d'estiu "molt baixa" per les restriccions. La tardor ha continuat marcada per la "complexitat" de la reobertura de les escoles, el "temor" dels rebrots i la "gran dificultat" per fer sortides des dels centres. A més, han afirmat que la temporada d'hivern està sent "pràcticament inexistent" i ha alertat del perill que l'activitat no es reprenguin amb certa normalitat a la primavera.  

Per això, han explicat que moltes organitzacions del sector no podran superar un altre any amb la pèrdua del 50 o 60% del volum de negoci que suposa la temporada de primavera. Aquest "risc real de tancament pot arrossegar els 4.000 llocs de treball estable del sector i comprometre a curt i mitjà termini el model pedagògic".

ETIQUETES

Educació en el lleure Colònies Covid-19

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: