Les federacions de lleure encoratgen les seves entitats a preparar activitats d’estiu

Les federacions de lleure encoratgen les seves entitats a preparar activitats d’estiu

Sobre el nou document normatiu, en destaquen la difícil aplicació i la manca de concreció

15.05.20

Temps de lectura: 3 minuts

Les decisions del govern català dels últims dies sobre les activitats de lleure d’aquest estiu han dibuixat un futur incert per a totes les entitats i federacions educatives catalanes, que hauran de treballar de valent per poder garantir la realització de casals, colònies o campaments dels seus membres federats segons les mesures i els requisits que delimita el Departament de Treball Afers Socials i Famílies.

El passat diumenge 10 de maig la Direcció General de Joventut va enviar a les entitats de lleure un document marc que fixa les línies comunes i generals de com s’han de desenvolupar les activitats durant aquest estiu. La redacció d’estris.cat hem volgut conèixer el posicionament i l’opinió que en tenen les federacions, moviments i empreses de lleure

Xavi Planas, secretari general d’Esplais Catalans, ens comunica que ESPLAC agraeix la voluntat de generar un marc normatiu específic que vulgui garantir la realització d’activitats d’estiu, “sobretot després de tants mesos d’aïllament” dels infants i joves. D’altra banda, reconeix que l’aplicació d’aquesta normativa se’ls fa “difícil d’imaginar”. Entenen que les activitats que normalment ofereixen no es poden executar, que els materials dels que disposen no estan adaptats, i que la responsabilitat de les persones voluntàries encarregades de fer-ho possible serà encara més gran que l’habitual. Expressen que l’associació mobilitzarà els recursos pertinents però que "seran els esplais qui decidiran si es veuen amb força i suficient suport per tirar-ho endavant”.

 

"Seran els esplais qui decidiran si es veuen amb força i suficient suport per tirar-ho endavant"

 

Montse Puig, coordinadora de relacions de MEG (Minyons Escoltes i Guies de Catalunya), ens explica que valoren positivament l’esforç per assegurar la realització d’activitats i sobretot per “incloure-hi els campaments, molt propis de l’escoltisme”. Agraeixen que se’ls convoqués al debat del document però consideren que “s’hauria d’haver iniciat un treball conjunt previ”. Accepten el repte -molt complex segons aquest moviment- d’adaptar les activitats a aquest marc, però destaquen la dificultat de mantenir la distància de 2 metres, sobretot en l’ús de les tendes. Des de MEG s’encoratja els agrupaments i es treballarà per “garantir que tots els infants i joves puguin gaudir de les activitats d’estiu”.

Júlia Petit, presidenta d’Escoltes Catalans, expressa que la federació creu en un “imprescindible retrobament dels infants, adolescents i joves” aquest estiu. Sobretot per “acompanyar-los emocionalment durant la fase de desconfinament”. Del marc normatiu, en critiquen la “manca de coordinació entre els diferents Departaments”, ja que això ha generat incertesa i no ha facilitat que els agrupaments poguessin començar a dibuixar una proposta. Reclamen una implicació del conjunt de la comunitat educativa, “missatges més clars” de part del Govern i posar a l’abast de l’associacionisme educatiu de base voluntària recursos -equipaments i finançament- perquè puguin fer front a la situació.

 

"Posar a l'abast de l'associacionisme educatiu de base voluntària recursos perquè puguin fer front a la situació"

 

Xavi Nus, president del MCECC (Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans), valora que “els criteris marcats sobre el distanciament no són els que els agradaria” i consideren que dificulta molt la realització de l’activitat com l'han fet fins ara. Agraeixen tenir la porta oberta per a fer-ho possible i assumeixen que cal continuar treballant "ja que tant els infants com els joves, als qui s'ha de posar en el centre necessiten fer estiu”. Per aquesta raó, destaca la responsabilitat dels centres d’esplai, com a agents educatius, d’adaptar la seves activitats d’estiu i d’anar-ho fent en el futur, davant del que continuarà sent una situació excepcional”.  

Arnau Barrabeig, tècnic de Joves La Salle Catalunya, ens explica que veuen molt important la publicació d’aquest document com a primer pas per començar a preparar l’estiu, tot i que hi troben “mancances de concreció i demandes difícils d’aplicar”. Creuen que al ser de base voluntària, no podran complir tots els requisits o hauran de pujar quotes per augmentar el personal de neteja i protocols. També reclamen més especificació sobre la responsabilitat dels monitors/es en cas que hi hagi algun tipus d’incompliment dels protocols. Es pregunten si d’alguna manera, hauran “d’escollir quins infants podran fer activitat d’estiu i quins no”.

 

"Haurem d'escollir quins infants podran fer activitat d'estiu i quins no?"

 

Fernando Gimeno, president de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya, ens comunica que valoren positivament que el govern hagi comptat amb les federacions i la resta del sector, tot i que els resulti difícil d’imaginar la posada en pràctica i al document li falti concreció. Animen les seves entitats a fer activitats d’estiu i els encoratgen “a ser més imaginatius que mai per poder oferir un estiu de qualitat i garanties als més vulnerables”.

També hem volgut parlar amb la part empresarial del sector del lleure. Pep Montes, gerent de l'Acellec (Associació Catalana d’Empreses de lleure, l’educació i la cultura -entre les quals hi ha Rosa dels Vents o Eix Estels-), ens ha explicat que faran “tot el possible per garantir una campanya de lleure tant intensa i extensa com sigui possible”. Reconeixen però que el compliment de la normativa “despullen les activitats de bona part dels valors que són en l’arrel del lleure educatiu”, per això demanen una flexibilització en les pautes. Alhora, també reclamen un suport explícit i clar del Govern a totes les organitzacions que ho faran possible garantint la seva seguretat jurídica.

 

"És necessari flexibilitzar les pautes, donar suport explícit i clar a les organitzacions i garantir la seva seguretat jurídica"

 

En els darrers dies, les associacions i federacions educatives de lleure de Catalunya han publicat un manifest per donar veu a les milers de monitores i caps de les seves entitats, destacant la tasca educativa que han fet durant el confinament i criticant que els mitjans de comunicació han atorgat un cop més, un reconeixement comunicatiu i social a empreses que es lucren econòmicament. 

 

* L'ordre de les valoracions de les organitzacions es correspon a l'ordre cronològic en què es van rebre les respostes.

ETIQUETES

Estiu Colònies Campaments Casals Rutes Covid-19

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: