EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
20 de Juny de 2021
15/04/2020 12:30h
La Fundació Pere Tarrés demana evitar que el confinament precaritzi les famílies més vulnerables
Entre altres coses, engeguen una campanya solidària per demanar donatius a empreses i particulars
La Fundació Pere Tarrés demana evitar que el confinament precaritzi les famílies més vulnerables
La Fundació Pere Tarrés demana evitar que el confinament precaritzi les famílies més vulnerables

L’expansió del Covid-19 i les mesures sanitàries que s’han decretat per fer-hi front han trastocat el dia a dia de moltes persones en  poques setmanes, sobretot dels col·lectius més vulnerables. Per això, la Fundació Pere Tarrés continua aquests dies atenent i acompanyant les persones en risc d’exclusió i amb dificultats socials. A més, l’entitat vol mostrar la seva "responsabilitat i solidaritat" en uns moments crítics en què "cal la col·laboració de tothom" i per això ha posat alguns dels seus equipaments a disposició de les administracions públiques per ajudar a gestionar la crisi sanitària.

 

Des de la Fundació s’ha constatat que, tot i ser necessàries per contenir la pandèmia, les mesures de confinament i les circumstàncies que se’n deriven han obligat milers de famílies i infants en situació vulnerable a viure en unes condicions encara més precàries de les habituals. Els educadors i educadores que treballen diàriament amb aquestes famílies en els centres adherits a la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés (XACS) han detectat situacions com la pèrdua o la precarització de la feina, que d’un dia per l’altre ha portat associada una greu davallada dels recursos econòmics per cobrir les necessitats diàries d’higiene i alimentació; la manca de recursos materials, informàtics o de connectivitat per garantir una educació i un desenvolupament saludable als infants i adolescents de la família; problemes de convivència familiar causats pel confinament en habitatges sovint molt reduïts o compartits o la disminució de les xarxes de suport familiars a causa de la situació global. "Tot això ha suposat un increment de la càrrega emocional que ja suporten habitualment aquestes famílies i l’aparició de situacions d’angoixa i estrès", apunten.

 

En aquest context, la Fundació Pere Tarrés no ha deixat d’acompanyar diàriament les famílies i els infants en situació de vulnerabilitat amb les següents accions de suport:

 

  • A través de trucades telefòniques o videoconferències, l’equip educatiu dels diferents centres resol dubtes sobre la situació actual (en relació a temes com les beques menjador, les mesures de prevenció sanitàries, les restriccions del confinament, etc), amb l’objectiu d’alleugerir la seva càrrega emocional i per detectar i prevenir situacions d’emergència, com la manca d’aliments o l’existència de conflictes familiars.

 

  • Telemàticament i a través de les xarxes socials, s’ofereixen recursos i propostes de lleure i d’activitats pedagògiques per fer amb els infants, com el butlletí setmanal de recursos #EnllocComaCasa, que la Fundació Pere Tarrés va posar en marxa només començar el confinament i que ja va pel número 8. En el cas dels fills i filles adolescents que disposen de connexió digital, els educadors i educadores hi mantenen també un contacte directe a través dels canals socials.

 

  • També es realitza un acompanyament educatiu als joves que estan estudiant cursos de cicle superior i ESO: se’ls hi resolen dubtes relacionats amb els deures i en el cas d’alguns centres s’ha habilitat un mur virtual per facilitar la comunicació amb els educadors.

 

  • En coordinació amb Serveis Socials, es dona també un suport econòmic o logístic a les famílies per cobrir necessitats bàsiques: se’ls ajuda, per exemple, a resoldre qüestions vinculades a la situació laboral i es faciliten els tràmits per tal d’accedir a ajuts econòmics d’institucions i administracions diverses per tal que puguin afrontar pagaments de primera necessitat com el menjar o el lloguer.

 

  • Finalment, s’està realitzant un acompanyament psicològic per ajudar a gestionar l’estrès i l’angoixa derivada de la incertesa de moment i del confinament, sobretot en el cas d’aquelles famílies que viuen en espais molt reduïts (habitacions rellogades o pisos compartits) i que no tenen xarxa de suport per compartir la situació. En el marc d’aquest acompanyament, ofereixen a les famílies webinars gratuïts oferint-los recursos i formació pràctica, emocional, i competencial. 

 

D’altra banda, de manera immediata i despés d’avaluar les necessitats més bàsiques detectades en les famílies després d’aquestes tres setmanes d’emergència, l’entitat ha acordat també incrementar el seu suport amb les següents accions:

 

  • Cobrir les necessitats d’alimentació i assumir el cost de la compra d’aliments quan constatem que alguna família no pot resoldre aquesta emergència de forma immediata a través d’altres entitats o administracions.

 

  • Oferint connexió a Internet i finançant despeses tecnològiques com la línia de telèfon, ADSL o fibra òptica a 100 famílies que en aquests moments no tenen recursos per assumir aquest cost ni alternatives per connectar-se amb el seu entorn, i per facilitar que els infants puguin seguir les classes escolars a distància.

 

  • Comprant material de protecció contra la Covid-19 (mascaretes, guants i gel higienitzant) per a joves en situació de vulnerabilitat que viuen en espais de la Fundació Pere Tarrés.

 

A més d’aquestes accions centrades en els col·lectius que atenen habitualment, la Fundació Pere Tarrés vol mostrar també la seva "responsabilitat i compromís amb el moment actual" i ha posat els seus equipaments al servei de les administracions públiques: arran d’aquest oferiment, a petició de l’Ajuntament de Barcelona s’ha reobert l’Alberg Pere Tarrés per atendre persones en situacions de vulnerabilitat; s’han cedit llits de la casa de colònies La Conreria a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona; i també s’està atenent i allotjant a la residència d’estudiants que la Fundació Pere Tarrés gestiona a Madrid una desena d’estudiants de Canàries i Llatinoamèrica que no han pogut tornar als seus llocs d’origen a causa de les mesures de confinament.

 

Finalment, a part d’aquest suport immediat que estan portant a terme des de l’inici mateix de la crisi, es plantegen noves accions que seran necessàries a curt termini, com ara:

 

  • Reforç educatiu durant l’estiu: La majoria dels infants de famílies en situació de risc social no poden seguir el curs amb igualtat de condicions, per la manca de recursos tecnològics i per la dificultat dels seus pares i mares per donar-los el suport necessari. Per aquest motiu, plantegen oferir-los un espai de reforç educatiu durant l’estiu perquè puguin començar el proper curs escolar amb les millors condicions possibles.

 

  • Estiu reparador: Quan acabi la situació d’emergència i el confinament, els infants i les seves famílies necessitaran més que mai un estiu “reparador” per alleugerir el pes emocional dels darrers mesos i poder desconnectar dels problemes diaris. Així que, en funció de l’estat de la situació sanitària global, miraran d’oferir-los activitats de lleure educatiu que els permetin estar en contacte amb la natura i amb les seves amistats.

 

Campanya solidària en resposta a l’emergència

 

A més, per fer front a totes aquestes accions necesàries de resposta a la situació d’emergència actual, la Fundació Pere Tarrés ha engegat una campanya solidària per demanar donatius a empreses i particulars. Aquests suports permetran mantenir l’acció social i educativa actual, així com reforçar els recursos d’atenció psicològica, més necessaris que mai, i també intensificar l’acompanyament a famílies i infants un cop acabi la crisi, ja que la situació d’emergència haurà agreujat encara més la situació dels col·lectius més vulnerables. La campanya es canalitzarà a través de la web https://www.peretarres.org/projectes-solidaris/situacio-covid19.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC