EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
19 de Gener de 2019
| Ja som 11236
21/09/2017 11:51h
Transformar una aplicació com a experiència d’aprenentatge
EsAccesible App, un recurs per a la sensibilització vers la diversitat funcional
Oscar Martínez Rivera
Oscar Martínez Rivera
Educador Social i Psicopedagog. Professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL

L’accessibilitat per a totes les persones a serveis, espais culturals, transports, etc., és un dret contemplat des de fa temps a nivell internacional. Suposa el fet de garantir que totes les persones, independentment de la seva manera de funcionar, puguin gaudir d’una ciutat o d’un país de la mateixa manera que ho fa la resta i fer-ho de manera autònoma.
 

Malgrat sigui un dret reconegut, fins i tot legalment, no sempre hi ha una actitud positiva i facilitadora vers les persones amb diversitat funcional. Això provoca que, moltes vegades, durant la seva vida diària, aquestes persones tenen situacions de desavantatge social perquè les ciutats i els serveis no sempre estan construïts realment per a tothom.
 

Des de fa uns anys existeix una aplicació, EsAccesible App creada per Juanjo Bilbao, que serveix per valorar el grau d’accessibilitat d’espais i de serveis com ara restaurants, botigues i altres indrets de qualsevol ciutat del món. Aquesta informació serveix per a les persones amb discapacitat que utilitzen l’aplicació perquè d’aquesta manera saben si un lloc és adequat o no per anar-hi o les possibles dificultats que poden trobar-hi. Un valor afegit de l’aplicació és que en Juanjo Bilbao la va crear justament pensant en la seva pròpia experiència com a persona amb diversitat funcional.
 

Aquesta aplicació té inicialment aquesta utilitat però també podem donar-li un ús pedagògic i de sensibilització sobre qüestions que tenen a veure amb la diversitat humana i les dificultats que es troben les persones que simplement funcionen d’una manera diferent a la majoria.
 

Si agafem l’aplicació i demanem a qualsevol persona que al llarg d’una setmana la utilitzi valorant els llocs on hi va durant la seva vida quotidiana podrà fixar-se en els espais que realment estan adaptats o no. La mateix aplicació t’indicarà alguns aspectes que has de valorar per fixar la teva mirada en aspectes fonamentals per a l’accessibilitat de les persones.
 

L’experiència personal d’avaluar els espais segur que serà un exercici que et farà percebre moltes situacions de desavantatge social que se t’haguessin passat per alt si no haguessis utilitzat la App. A més a més, les valoracions que has fet ajudaran a les persones amb discapacitat d’aquella ciutat a poder tenir aquesta informació.
 

Les tecnologies a vegades tenen la possibilitat de ser utilitzades de maneres diferents de la idea que va tenir el seu creador, aquest és un molt bon exemple de possibilitat senzilla, pràctica i gratuïta. Atreveix-te a provar en breu la versió en català CATaccessible.

  

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 224
El número 224 de l’Estris se centrarà en el quotidià a les acti...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC