EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
20 de Juny de 2021
06/11/2018 09:42h
L’educació en el lleure commemora els 125 anys de Colònies de Vacances a Catalunya
La celebració ha comptat amb la presència del president de la Generalitat Quim Torra
Celebració 125 anys de colònies a Catalunya
Celebració 125 anys de colònies a Catalunya

El Palau de la Generalitat va acollir l'acte per a la commemoració del 125è aniversari de les primeres colònies a Catalunya que ha comptat amb la presència del president Quim Torra, la del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la dels representants de les principals entitats de lleure del país. En total unes 250 persones s’hi van aplegar al Saló Sant Jordi per commemorar l’acte de reconeixement de l’educació en el lleure i aquelles primeres colònies de 1883 que van viure un grup de monitors i 671 infants de Barcelona a viles com les Corts o Sarrià.

 

L’acte, conduit per la periodista Gemma Bonet, ha comptat amb la intervenció de Josep Oriol Pujol i Humet, director general de la Fundació Pere Tarrés que ha parlat dels intangibles associats a les colònies que han ajudat a milers d’infants i adolescents a ser “més persones, respectuosos amb l’altre, amb la natura, compromesos, responsables, gent de pau, reflexius i oberts als transcendent". En el seu discurs, Pujol ha llegit part del text “Entusiasme sospitós” de Carles Capdevila dedicat a la implicació dels monitors i monitores de lleure.

 

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha començat la seva intervenció emfatitzant que l’educació en el lleure porta 125 anys empoderant infants i joves i ha tingut unes paraules de reconeixement a la tasca dels monitors a qui ha anomenat “monis” com se’ls coneix popularment. “Els monitors sou motor de cohesió social, d'igualtat d’oportunitats i esteu creant una societat millor".  

 

L’educació en el lleure a Catalunya

Un total de 382.198 infants i joves van participar en activitats de lleure a Catalunya durant aquest estiu.  De fet això suposa que el territori català ha acollit unes 7.000 activitats, 754 més que l’any anterior.

 

El sòlid arrelament social de les entitats de lleure es fa palès en l’existència de diversos moviments i federacions, que des de les tradicions dels centres d’esplai o l’escoltisme, agrupen diferents entitats. D’entre aquestes entitats sense ànim de lucre destaca la Fundació Pere Tarrés, que va promoure de les activitats de lleure per un 34,89% dels infants i joves durant l’estiu de 2017, esdevenint l’entitat de lleure més gran de Catalunya. La segueixen Fundesplai amb el 34,14%, Minyons Escoles i Guies de Catalunya amb l’11,49%, Esplais Catalans (Esplac) amb el 5,73%, Moviment d’Esplai del Vallés amb el 3,07% i Escoltes Catalans amb el 2,77%.

 

Reptes de futur

L’aniversari dels 125 anys de Colònies de Vacances a Catalunya és un bon moment per a mirar cap al futur del lleure educatiu. La nova realitat educativa i social planteja diferents reptes que tots els agents implicats en l’educació en el lleure caldrà que tinguin en consideració, segons es va recollir al 3r Congrés del Lleure que va tenir lloc l’any 2015. Garantir la qualitat de les activitats, universalitzar l’accés a l’educació en el lleure, millorar l’entesa i coordinació de les diferents federacions i entitats que promouen l’educació en el lleure i evitar l’excés de regulació de les activitats de lleure per part de l’administració són els quatre reptes de futur del lleure educatiu.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
Especial Preparem un curs excepcional
Actualitat
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC