La revista Estris arriba al número 200 i ho celebra amb un número especial que posa en relleu el valor del lleure. Per això, aquest número obre amb un quatre articles especials en què Maria Valencia, editora de la revista, Quim Moreno, director de la revista, Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés, i Neus Munté, Consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, reflexionen sobre aquesta fita important i sobre la contribució social de la revista.
Per parlar sobre el valor del lleure, l’Estris analitza tot un seguit d’habilitats i competències que s’adquireixen en el pas per l’educació en el lleure, ja sigui com a infant o com a monitor o monitora. Així, s’han escollit 10 d’aquestes competències (justícia, treball en equip, lideratge, autonomia, espiritualitat...) i s’ha comptat amb la col·laboració de dues persones per cadascuna –líders socials i d’opinió i persones vinculades en actiu en moviments de lleure, com Enric Canet, Arcadi Oliveres, Jordi Armadans, Gregorio Luri, Mons. Taltavull, Xavi Nus o Núria Martínez- que han aportat el seu punt de vista i les seves reflexions sobre cada tema en concret.
L’entrevista central ens ofereix una interessant conversa amb Joan Dausà, músic i actor, que parla de la seva trajectòria, de què és per a ell la música o l’animació infantil, dels projectes de futur... Molt vinculat a l’esplai Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat, Joan Dausà explica com li ha influït el pas pel lleure a l’hora d’evolucionar com a professional i esdevenir un gran comunicador, ja sigui en un plató o dalt d’un escenari.
A més, al Manual ens ofereixen recursos per a treballar l’educació per la pau al centre d’esplai o al cau; a la Ruta, ens porten d’excursió al pic d’Aspe, un cim del Pirineu aragonès; el Zoom vol ser un homenatge a l’animador recentment desaparegut Oriol Canals i Boix; a l’Enemics del Sofà ens parlen de la Fundació La Roda; i al Racons, ens presenten en Jordi Balot, director de la Fundació Joan Salvador Gavina, que compta amb una llarga trajectòria en projectes socials. Tot això, com sempre, acompanyat de fitxes, recursos, una interessant crítica audiovisual sobre “The imitation game” i molt més.
Recordeu que podeu llegir l'Estris en format digital a l'iQUIOSC.cat.