La Transpirenaica Social Solidària (TSS), una marxa que vol sensibilitzar la població en la temàtica de la inclusió social, protagonitza la seva setena edició sota el lema “Pel desenvolupament sostenible”. La travessa ressegueix 600km de recorregut, des de Gipuzkoa (Cabo de Higer) fins al Cap de Creus, passant pel País Basc, Navarra i Andorra. La iniciativa va començar el passat 15 de juny i acabarà el proper 13 de juliol amb la participació, segons l’organització, de 100 joves d’arreu de Catalunya.
Al llarg de la ruta es comptarà amb un total de 300 joves i 200 educadors/es o voluntariat que es van afegint o retirant per setmanes. Es preveu que demà arribin a Catalunya, després d’haver passat per Andorra, i acabin a la Vall de Núria el dijous, on se celebrarà l’últim Fòrum Social de la travessa “Caminant pels objectius de desenvolupament sostenible”. En total s’hauran celebrat en diversos punts de la TSS 4 fòrums i 30 càpsules (xerrades, tallers, conferències...) sobre els Objectius del Desenvolupament Sostenible 2030.
Amb aquesta vivència d’integrar muntanya, esport i inclusió els i les joves, educadors/es, professionals i entitats interactuen amb altres realitats i desenvolupen valors com la superació, el treball en equip, l’esforç o el lideratge; tot això acompanyat del gaudi que ofereix el paisatge pirinenc. Irene Zendrera, directora de la TSS explica que la “travessia TSS és un projecte educatiu d’integració i sensibilització per a la inclusió social als Pirineus, on posem en contacte a joves, educadors, institucions i empreses per compartir vivències i creixement personal. Un espai igualitari per a joves, que en molts casos estan en situació de gran vulnerabilitat. Crear aliances és clau per transformar la vida d’aquests joves i de la societat”.
Algunes de les entitats participants són: Fundació Formació i Treball, Fundació Pere Tarrés, Centre Sant Jaume- Fundació Carles Blanch, Creu Roja Catalunya, ISOM, Fundació Carta per la Pau, Fundació AMPANS, Loiolaetxea, Càritas Guipuzkoa, Jesuïtes Donostia, Fundació Ilundain, Centro de Educació especial Isterria, ACCEM, entre d’altres.
Joves Vulnerabilitat Medi ambient