EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
26 de Maig de 2020
12/05/2020 14:55h
Llancen un manifest per "l'oci i el temps lliure educatiu d'infants i joves" a les Illes Balears
Demanen que es prenguin mesures per tal de "poder garantir unes activitats de lleure segures i de qualitat aquest estiu"
Signants del manifest
Signants del manifest

Diverses entitats de lleure educatiu sense afany de lucre amb dècades d’experiència a les Illes Balears han volgut "exposar públicament" - mitjançant un manifest "en favor de l’oci i el temps lliure educatiu per infants i joves"- la situació detectada fruit de la realitat que viuen els infants, joves i famílies després de gairebé dos mesos confinades i confinats a casa degut a la situació generada per la COVID 19: "aïllament social, manca d’activitat física, necessitat d’acompanyament emocional fruit de les incerteses, etc."

 

Per aquests motius, demanen que es prenguin mesures per tal de "poder garantir unes activitats de lleure segures i de qualitat aquest estiu". Segons apunten, "és necessari que aquest estiu es reprenguin les activitats d'oci i temps lliure per tal  de poder garantir aquest dret als infants, joves i les seves famílies" i "establir mecanismes per facilitar beques i recursos d’accés a infants en situació de vulnerabilitat a les activitats de lleure socioeducatives que s’estan planificant". A més, creuen que "les administracions han de facilitar l'obertura d'infraestructures, públiques o concertades, per tal de comptar amb suficients espais que donin garanties de seguretat per desenvolupar les activitats, tant pels infants com pels equips de les entitats de lleure" i exigeixen "mesures específiques per instal·lacions que permetin activitats amb pernocta, com són els campaments". "És una realitat la greu mancança d’existències d’aquest tipus d’instal·lacions o llocs i que, a més, molt probablement es veurà reduïda la seva capacitat. Proposem per exemple, facilitar acords amb establiments hotelers o altres, que no obriran per la situació actual", diuen. 

 

D'altra banda, apunten a la necessitat d' "accions de reforç en la neteja i desinfecció dels equipaments que s’utilitzin aquest estiu, lliurant recursos (materials, humans…) per a poder fer-ho seguint les pautes sanitàries que s’estableixin" i destaquen el fet que cal "acordar mesures provisionals a la normativa d’activitats de temps lliure infantil i juvenil per poder donar resposta a aquesta situació excepcional;  per exemple, permetent que el que fins ara era una activitat amb sol director o directora, i per motius de seguretat s’hagi de dividir en espais propers, pugui continuar amb un únic director o directora". Per últim, també remarquen com a important "establir espais de diàleg entre les entitats de lleure i l’administració pública competent".

 

I és que, des del seu coneixement del territori, municipis i barriades, i a partir del vincle que mantenen amb infants i famílies asseguren que han detectat situacions preocupants com un "augment considerable de les famílies amb vulnerabilitat, produïda principalment per la incertesa laboral, la manca de recursos econòmics i l'aïllament tecnològic, especialment, de les famílies amb antecedents de situació de risc"; així com "la necessitat del nucli familiar de poder desenvolupar activitats a l’aire lliure". En aquest punt, diuen, "es detecten dues línies de treball que es troben connectades entre sí: poder retornar a la vida al carrer i poder fer activitats d’oci i temps lliure educatiu, pensades i adaptades a cada col·lectiu i territori". A més, alerten que "infants i adolescents han perdut l’espai de joc col·lectiu com a eina d’expressió corporal i de relació amb altres, aspecte d’especial importància en l’adolescència ja que és l’etapa on es creen i consoliden aquestes xarxes de relacions".

 

Com a entitats d’educació en el lleure, doncs, apunten que es troben amb la "incertesa de com podrem continuar aquest estiu amb els nostres projectes educatiu i línies pedagògiques, en especial la vessant d’acompanyament emocional" i manifesten que "és important destacar que durant tot el període de confinament han estat molt poques, gairebé inexistents, les mesures que s’han pres que hagin tingut en compte la infància i l’adolescència". "Fins a finals d’abril no es varen regular les sortides al carrer", recorden abans d'apuntar que l'article 31 de la Convenció dels Drets dels Infants diu que “els estats membres reconeixem el dret de l’infant al descans i a l’esplai, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat (...) i han d’afavorir oportunitats en condicions d’igualtat, de participar en la vida cultural, artístiques, recreatives i de lleure”.

 

"En l’àmbit de les Illes Balears, el dret al lleure i a l’esport així com la obligació de les administracions públiques de promoure formes alternatives de lleure, es concreta a l’article 44 de la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l’atenció i els drets de la infància i l’adolescència de les Illes Balears", conclouen. 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 232
Parlem de com encarar l’emergència climàtica des del món del lleure....
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC