EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL

09 de Maig de 2021
27/04/2020 19:35h
Netflix posa a disposició de professors i alumnes alguns dels seus continguts més pedagògics
Cada títol ofereix també una selecció de recursos educatius per a alumnes i docents
Logo de Netflix
Logo de Netflix

Amb els centres escolars tancats, els docents busquen recursos i continguts per compartir de manera online amb els seus alumnes. Ara, aquesta comunitat pot accedir a una selecció dels llargmetratges i documentals més pedagògics de Netflix al canal de la plataforma a YouTube (tots estan disponibles amb subtítols en castellà). Cada títol ofereix també una selecció de recursos educatius (en anglès) per a alumnes i docents. Per a més informació, es pot consultar la qualificació d'edat de cada títol. 

 

A la llista de YouTube 'Educational Documentaries', es pot accedir a episodis seleccionats i capítols complets de:

 

Abstract: l'art del disseny (Temporada1)
Permet a l'espectador endinsar-se en l'art, la ciència i la filosofia del disseny. La sèrie aprofundeix en les ments dels millors dissenyadors del món i presenta als visionaris més inspiradors de diverses disciplines. Recursos educatius en anglès disponibles en aquest enllaç.

 

Babies (Episodis seleccionats)
Babies, rodada al llarg de tres anys, és una sèrie de referència que explora el miracle del primer any de vida a través del treball pioner de destacats científics de tot el planeta. La sèrie analitza l'èpic viatge que emprèn tota persona, des de l'indefens acabat de néixer a l'infant autònom. Segueix de prop a 15 famílies de tot el món, presenta les últimes investigacions d'eminents científics que comparteixen el seu viatge personal d'exploració de la ment infantil, i desborda d'aquesta emocionant incertesa que és la paternitat, examinant cada destacada etapa de desenvolupament com mai s'ha fet. Des del primer vincle que un nadó estableix amb els seus pares fins que aprèn a menjar, dormir tota la nit i gatejar, diu les seves primeres paraules i descobreix el món que l'envolta, i fins a aquests primers moments de la infantesa. Recursos educatius en aquest enllaç


En poques paraules (Episodis seleccionats)
En aquesta sèrie, creada en col·laboració amb Vox Entertainment, els espectadors s'endinsen en un ampli ventall de temes de transcendència global per a descobrir tots els seus secrets. Cada episodi analitza un tema d'actualitat diferent, tocant els àmbits de la política, la ciència, la història i la cultura popular. A més, la sèrie compta amb entrevistes a alguns dels majors experts en els seus camps. Els recursos educatius estaran disponibles molt aviat.

 

El nostre planeta (Sèrie Original)
Aquesta sèrie en vuit episodis, narrada per sir David Attenborough, explora les irreemplaçables i preuades meravelles del món natural de la mà dels creadors de la guardonada sèrie Planeta Terra. En col·laboració amb el World Wildlife Fund (WWF), El nostre planeta combina la tecnologia i la fotografia més espectacular amb enregistraments inèdits i sense precedents de les zones salvatges del planeta i els animals que les habiten. Aquest ardu projecte ha exigit quatre anys de rodatge en 50 països repartits per tots els continents del món. L'equip, de més de 600 membres, ha emprat més de 3.500 dies de rodatge. La sèrie aborda la gran diversitat d'hàbitats que hi ha al nostre planeta: des de la naturalesa verge de l'Àrtic i les misterioses profunditats oceàniques fins a les vastes planes d'Àfrica i les variades selves de Sud-amèrica. Recursos educatius disponibles en aquest enllaç.

 

En els següents enllaços, professors i alumnes podran gaudir de:

 

Una revolució en tota regla 
En una localitat rural als afores de Delhi (Índia), les dones emprenen una revolució silenciosa; una lluita contra l'arrelat estigma de la menstruació. El curt documental Una revolució en tota regla, dirigit per Rayka Zehtabchi, narra la seva història. Durant generacions, aquestes dones no van tenir accés a compreses, el que provocava problemes de salut i obligava a les noies a perdre classes o a abandonar els estudis directament. Després de la instal·lació d'una màquina dispensadora de compreses al poble, les dones aprenen a fabricar i vendre les seves pròpies compreses, cosa que les motiva enormement. Decideixen anomenar la seva marca "FLY" ( "volar", en anglès) perquè volen que les dones "remuntin el vol". Aquest vol és possible en part gràcies a la feina d'unes noies d'institut a mig món de distància, a Califòrnia. Elles van recaptar el capital inicial per a la màquina i van posar en marxa l'ONG The Pad Project ( "El Projecte Compresa"). Materials educatius disponibles aquí.

 

Cascos Blancs
Curt documental original de Netflix rodat a Alep (Síria) i a Turquia a principis de 2016. En un entorn cada vegada més violent, Cascos Blancs segueix a tres voluntaris d'aquesta organització de rescat que fan tot el possible per salvar els civils afectats per la guerra, mentre expressen la seva preocupació per la seguretat dels seus éssers estimats. Tan commovedor com a inspirador, Cascos Blancs (dirigit per Orlando von Einsiedel, nominat a un Oscar, i produït per Joanna Natasegara) és tant una mirada a l'esquinçador dia a dia dels sirians que s'han quedat al país com un alliçonador retrat del poder de la voluntat humana. Recursos educatius disponibles aquí.

 

Zion 
Zion és un retrat fascinant de Zion Clark, un jove lluitador de lluita lliure que va néixer sense cames i es va criar en cases d'acollida. Zion va començar a lluitar als 7 anys contra nens sense discapacitats. Aquest repte físic es va convertir en una vàlvula d'escapament molt terapèutica i li va fer sentir que pertanyia a una família. Entre canvi i canvi de casa d'acollida, la lluita va ser l'única cosa constant en la seva infància. Floyd Russ dirigeix aquest curtmetratge documental original de Netflix. Materials educatius disponibles aquí.

 

A la conquesta del Congrés 
Quatre dones excepcionals mobilitzen les bases electorals per enfrontar-se a poderosos rivals polítics a A la conquesta del Congrés, una mirada provocadora i inspiradora a les votacions de meitat de legislatura de 2018 als Estats Units que van canviar l'equilibri de poder. Quan la tragèdia va sacsejar la seva família en plena crisi econòmica, Alexandria Ocasio-Cortez, del barri del Bronx, va haver de fer torns dobles en un restaurant per evitar que els embarguessin la casa. Després de perdre a un ésser estimat per culpa d'una malaltia que podia haver-se evitat, Amy Vilela no sabia com canalitzar la ràbia que sentia contra el fracturat sistema de salut nord-americà. Cori Bush, infermera i pastora, va sortir al carrer quan la Policia va tirotejar a un afroamericà desarmat i les protestes i els tancs van prendre el seu veïnat. Paula Jean Swearengin, filla d'un miner, estava farta de veure com els seus amics i familiars patien els nocius efectes mediambientals de la indústria del carbó. Recursos educatius disponibles en aquest enllaç.

 

Esmena XIII 
El títol de l'extraordinari i emocionant documental d'Ava Duvernay remet a la 13a Esmena de la Constitució dels Estats Units: "Ni als Estats Units ni a cap lloc sota la seva jurisdicció hi haurà esclavitud o treball forçat, excepte com a càstig d'un delicte el responsable del qual hagi quedat degudament convicte". D'una forma molt lúcida, Duvernay explica com aquesta segona clàusula ha conduït a l'horror de la criminalització massiva i de l'expansió del sector carcerari als Estats Units. Amb una barreja impactant d'imatges d'arxiu i testimonis dels activistes, historiadors i ex convictes molt diversos, Duvernay aconsegueix una obra admirable de síntesi històrica. Recursos educatius disponibles en aquest enllaç.

 

A la recerca del corall 
A la recerca del corall mostra els esforços i comparteix els coneixements d'un publicista, un fanàtic dels corals, experts en el disseny de càmeres i prestigiosos biòlegs marins mentre inventen el primer sistema de càmera ràpida per gravar el procés de blanquejament dels corals. No és una cosa gens fàcil i l'equip lluita tenaçment contra les fallides de funcionament i les forces de la naturalesa per aconseguir el seu propòsit: documentar la irrebatible i tràgica transformació sota la superfície del mar. Amb les seves esplèndides imatges, un suspens per mossegar-se les ungles i unes emocions colpidores, A la recerca del corall és una dramàtica revelació que mantindrà a l'espectador emocionat. Recursos educatius disponibles aquí.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC