EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
20 de Juny de 2021
01/05/2020 20:20h
Obertes les inscripcions a les famílies als casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés
L’entitat ha adaptat el programa d’activitats de lleure a la situació actual per treballar la socialització, el benestar emocional i el compromís dels infants amb un món millor
Imatge de colònies i casals socials de l'estiu 2019
Imatge de colònies i casals socials de l'estiu 2019

Després de l’anunci fet pel conseller d’Educació del Govern català, Josep Bargalló, d'incrementar el nombre d'activitats de lleure aquest estiu, aquesta setmana la Fundació Pere Tarrés ha obert les inscripcions als casals d’estiu perquè les famílies puguin apuntar els seus nens i nenes en aquestes activitats de lleure. Les inscripcions es van obrir el passat dissabte 25 d’abril i la resposta de les famílies ha estat molt ràpida, fet que mostra l’interès i la confiança que tenen els pares i les mares en aquestes propostes educatives.

 

Els casals d’estiu són activitats d’educació en el lleure adreçades a infants de 3 a 12 anys. La proposta de la Fundació Pere Tarrés pels casals d’estiu es desenvolupa principalment en escoles de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, el Camp de Tarragona i l’illa de Mallorca. L’any passat, la Fundació Pere Tarrés, com l’entitat no lucrativa d’educació en el lleure més gran de Catalunya, va organitzar més de 80 casals d’estiu en els quals van participar-hi més de 6.000 nens i nenes.

 

Uns casals adaptats a la situació actual 

 

Tenint en compte la crisi sanitària i la situació de confinament que ens han sobrevingut durant les darreres setmanes, l’equip pedagògic dels casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés ha adaptat el contingut d’aquestes activitats a la nova realitat, amb mesures com ara el redisseny i adaptació de totes les activitats, sortides i excursions; el reforç del treball d’intervenció socioemocional, a partir d’activitats i dinàmiques que aconsegueixin que els infants i joves trobin un espai còmode per expressar, entendre i gestionar les seves emocions, amb l’objectiu de compartir i superar l’impacte que la malaltia i el confinament els hagi pogut generar i treballar el reforç educatiu competencial vinculat amb continguts curriculars a partir del centre d’interès dels casals, amb projectes i dinàmiques gamificades i basades en la metodologia del joc.

 

D’altra banda, a l’espera de rebre instruccions concretes de les autoritats sanitàries, la Fundació Pere Tarrés està avançant en definir mesures i protocols de seguretat i neteja com ara el reforç de neteges i desinfecció, l'organització de torns i limitació de grups, la disposició de circuits d’accés per grups independents i elements de protecció per als equips de monitors/es.

 

Uns casals per aprofundir en el compromís amb un món millor

 

Durant aquestes setmanes de confinament tots hem pogut ser conscients com mai de la petjada ecològica que deixem diàriament: hem vist com la disminució de la nostra activitat diària ha reduït dràsticament la contaminació a les ciutats o està ajudant a tancar el forat de la capa d’ozó. Des d’aquesta perspectiva, l’eix temàtic que centrarà les activitats d’aquests casals seran els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per sensibilitzar les i nenes del seu paper protagonista en la millora del nostre món. Així, la Fundació Pere Tarrés planteja uns casals d’estiu sostenibles des del punt de vista emocional dels infants i també des del punt de vista ambiental. 

 

Cada setmana, l’equip de monitors i monitores plantejarà diversos reptes que es vincularan a alguns dels ODS, com el consum sostenible, la vida terrestre i marina, la fam zero, la fi de la pobresa, la reducció de les desigualtats o la igualtat de gènere. També es programaran activitats vinculades a l’entorn de cada casal. A part, i com un pas més cap aquest camí envers un planeta més sostenible, aquest any per primer cop el proveïdor d’alimentació dels diferents casals no inclourà envasos de plàstic, sinó biodegradables.

 

Activitats de lleure sostenibles i per a tothom

 

Justament el compromís per un lleure més sostenible és l’objectiu de les Eco-colònies que la Fundació prepara per enguany, i que aquests dies també han reobert les inscripcions perquè les famílies puguin apuntar-hi els seus fills i filles. L’enfocament de les colònies d’aquest estiu reforça el contacte intensiu amb la natura i programes educatius que treballen criteris de sostenibilitat, de coneixement del medi i fan pedagogia sobre la necessitat d’actuar per revertir els efectes del canvi climàtic.

 

Colònies, casals d’estiu, rutes o les acampades són les propostes que la Fundació Pere Tarrés i els gairebé 200 centres d’esplai federats del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) proposen a les famílies per aquest any, convençuts que les activitats d’educació en el lleure a l’estiu són clau en el desenvolupament dels infants, adolescents i joves. Per això considera que una de les prioritats d’aquest estiu ha de ser assegurar l’equitat social perquè enguany cap infant es quedi sense participar en les activitats de lleure. L’entitat espera comptar aquest estiu amb un increment del suport per part d’administracions, empreses i particulars per assegurar que tots els nens i nenes de Catalunya puguin gaudir d’un estiu de recuperació emocional, social i acadèmica.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
Especial Preparem un curs excepcional
Actualitat
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC