EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
08 de Abril de 2021
07/08/2020 20:45h
Obre el primer servei integral d'atenció a infants i joves víctimes d'abusos sexuals de Catalunya
Aplega en un sol espai diferents recursos i un equip professional pluridisciplinar
El servei té l'aspecte d'una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable
El servei té l'aspecte d'una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable

"Sota el mateix sostre". Aquesta és la idea amb què s'ha gestat el projecte de la unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals (Barnahus) que ha inaugurat recentment el conseller d'Educació, Josep Bargalló, i el de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, al complex educatiu de Tarragona. 

 

Es tracta d'un projecte pioner, tant a Catalunya com a Espanya, que ha desenvolupat un equip plurisdisciplinar format en l'atenció a les víctimes d'abusos sexuals, i que implica 5 departaments del govern. El principal impulsor és el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies -a través de la Direcció General de l'Atenció a la Infància i a l'Adolescència-, però amb coordinació amb Salut, Educació, Justícia i Interior. És un projecte pilot i la idea és estendre'l a tot el territori.

 

El centre té l'aspecte d'una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial de 7 persones, més altres professionals que s'hi desplaçaran quan calgui o que hi connectaran per vídeoconferència per evitar que sigui la víctima i la seva família qui hagi de recórrer les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d'infància, centre mèdic...

 

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que “el servei d’atenció integrada d’abusos sexuals a infants i adolescents és pioner a tot l’Estat i és un pas endavant en l’atenció, amb els menors al centre de tot. Aquest espai que hem posat en marxa amb la col·laboració dels departaments d’Interior, Justícia, Salut i Educació és un servei públic de primer nivell i promou els drets del infants, la no violència i l’aposta per un atenció integrada que no revictimitzi els infants.”

 

Des d'Educació, es treballarà la prevenció i la detecció de l'abús sexual a les escoles. En aquest sentit, el conseller Josep Bargalló, ha assegurat que "aquest projecte és molt necessari perquè hem de tenir escoles lliures deviolència pels nostres infants i adolescents, espais de seguretat pels que ho necessiten, perquè la violència necessita formació i prevenció". Bargalló ha assenyalat també que "aquestes són les dues eines perquè la violència no succeeixi", que "els espais d’actuació han de ser lliures isegurs" i que "aquestes actuacions només es poden fer des de la seguretat de la víctima".

 

Model Barnahus

 

Barnahus (casa dels nens, en islandès) és un model d'atenció als abusos contra la infància promogut per Save the Children  i que és habitual als països nòrdics. Aquesta entitat ha col·laborat en la posada en marxa del servei deTarragona amb assessorament i formació. Per poder ser un centre Barnahus i formar part del projecte europeu Promise, cal seguir una sèrie d'estàndars de qualitat com incloure a tots els infants i adolescents com a possibles usuaris/es o treballar la prevenció (compartir informació, sensibilitzar i generar coneixement), entre altres. 

 

Aquests principis han de permetre la valoració, atenció, tractament iseguiment de qualsevol infant i adolescent víctima d’abús sexual i de les seves famílies. També s'assessora persones adultes que hagin patit abusos durant la infantesa. La intervenció inclou l'avaluació psicosocial, la investigació policial, l’exploració mèdico-forense de la víctima, l’entrevista, a més a més d'informar i assessorar la judicatura i la fiscalia. Els professionals del servei també col·laboraran en la prevenció i detecció de les situacions d'abús. 

 

Intervenen tant en casos de sospita com de certesa i ja s'han atès una trentena de víctimes, en aquest cas, per via telemàtica, donat el context de pandèmia per la covid-19. 

 

Les instal·lacions

 

Hi ha sales d'espera separades per protegir la privacitat de l'infant i equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc. adients a l'edat i necessitats dels usuaris petits i grans. El mobiliari i la decoració són una donació d'Ikea. Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles. Es garanteix servei de traducció quan sigui necessari. 

 

Les estances són adequades per a l’entrevista forense i l’entrevista d’exploració, així com per a les entrevistes familiars, i estan connectades amb un sistema audiovisual de comunicació. També hi ha cuina office, lavabo, una sala d'exploració mèdica, despatxos...

 

Les instal·lacions que han entrat ara en funcionament són provisionals. Es farà un edifici de nova construcció en el mateix complex educatiu, a pocs metres del'emplaçament actual.


Els professionals

 

L'equip psicosocial -compost per psicòlegs i treballadors socials i amb una coordinadora- treballen tota la jornada al centre i donen servei de 24 hores 365 dies a l'any.

 

Pel que fa als professionals que s'hi desplaçaran quan calgui, hi ha Mossos d’esquadra del Grup d’atenció a la víctima (GAV) o Equip d’investigació, encarregats de la investigació policial; l’Equip d’assessorament tècnic penal (EATP) del Departament de Justícia encarregats de la prova preconstituïda i psicòlegs/es clínics/es especialitzats/des en abusos sexuals destinats als Centres de salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) pel tractament psicoterapèutic inicial a les víctimes i les seves famílies, si cal.

 

Excepcionalment, l’avaluació mèdica en els abusos sexuals de menys de 72h es realitzaran a l’hospital de referència Joan XXIII. El tractament psicoterapèutic a les víctimes i les seves famílies s’iniciarà, prioritàriament, en el Barnahus i, posteriorment, es realitzarà en els Centres de salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) que per zona els correspongui.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 237
En aquest número, diferents experts i expertes ens parlen sobre els aprenentatges p...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC