EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
17 de Juny de 2019
| Ja som 11262
21/09/2018 20:10h
A l'esplai potenciem la mobilitat sostenible
Foto Gessamí Deu
Gessamí Deu
Professora de Lleure i del Programa d'Educació Ambiental de la Fundació Pere Tarrés

Del 16 al 22 de setembre a Catalunya s’està celebrant la Setmana Europea de la Mobilitat. La Generalitat i diversos Ajuntaments han preparat accions i activitats per tal de promoure una mobilitat més sostenible, saludable i segura. 

 

Què podem fer en el nostre centre d’esplai per tal de participar d’alguna manera en aquest esdeveniment? Primer de tot, cal tenir en compte que les accions a realitzar no han de ser només durant aquests dies assenyalats, sinó que podem aprofitar per reflexionar com és la mobilitat en el nostre esplai i així poder introduir canvis que perdurin en el temps. 

 

Per començar, podem plantejar-nos una sèrie de preguntes: quin transport fan servir els monitors/es, els infants i les famílies per a accedir al centre? Està ben comunicat amb transport públic? Hi ha aparcaments de bicicletes a prop? Les famílies utilitzen el vehicle propi per a arribar-hi? Segons quina sigui la resposta ens podem plantejar unes accions o unes altres.  

 

Si l’esplai no està massa ben comunicat segurament no hi podrem fer massa per millorar aquesta situació, més enllà de parlar amb l’Ajuntament per a saber si està previst que la situació millori. Tot i així, sí que podem fomentar el car sharing entre les famílies reduint així el nombre de vehicles a motor emprats. Si el centre està ben comunicat però les famílies no fan servir massa el transport públic podem organitzar activitats tipus xerrades, debats, gimcanes, etc. en les que pugui participar tota la família i que serveixin per a sensibilitzar sobre la importància de reduir l’ús del vehicle propi.    

 

Una altra situació en la que podem fer una millora és en el transport que emprem per a les sortides. Caldrà que establim un protocol per tal de prioritzar sempre que sigui possible les sortides que es puguin fer amb transport públic. Si no és possible, intentarem llogar autocars enlloc de mobilitzar a les famílies per a que portin als infants en vehicle propi. Si fem números, probablement és més econòmic pagar un preu per a la sortida una mica més elevat per a poder pagar el transport, en comptes de cobrir les despeses de benzina del seu vehicle propi.  

 

Per acabar, us recomanem que consulteu la web de la Generalitat per tal de saber més sobre les accions que s’estan duent a terme aquesta setmana.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 226
El Centre d’Interès desglossa la idea que el voluntariat i l’associacionisme...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC