EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
27 de Novembre de 2020
23/04/2020 11:00h
Les altres princeses de Sant Jordi: recomanacions que capgiren la història
Un recull de lectures d'autors i autores que han volgut donar nous referents als infants des d'un punt de vista feminista
Maria Elias
Maria Elias
Pedagoga i docent tutora de lleure i animació sociocultural de la Fundació Pere Tarrés

Ni cavallers ni princeses. De la llegenda de Sant Jordi tal com la coneixem en queda ben poc, i són molts els autors i autores que han volgut capgirar el transfons d'aquesta reconstruint-lo des d'un punt de vista feminista. La responsable acadèmica de l'àrea d'Animació Sociocultural i formadora de cursos de lleure i gestió cultural de la Fundació Pere Tarrés, Maria Elias i Navarro, ens recomana algunes lectures que reinterpreten i actualitzen el que vol explicar la llegenda de Sant Jordi per donar nous referents als infants.

 

La princesa NO (a partir de 6 anys)
Martin Badia
Ed. BEASCOA
Una història protagonitzada per una princesa diferent i molt especial disposada a trencar amb tots els estereotips que s'espera que compleixi. 

 

 

Hi ha res més avorrit que ésser una princesa rosa? (a partir de 3 anys)
Raquel Díaz Reguera
Ed. THULE
La Carlota està farta del rosa i d'ésser una princesa, no vol fer petons als gripaus per veure si són prínceps blaus. Sempre es pregunta per què no hi ha princeses que rescatin als prínceps blaus de les urpes del llop o que cacin dracs o volin amb globus.

 

Les princeses també es tiren pets (a partir de 3 anys)
Ilan Brenman i Ionit Zilberman
Ed. BROMERA
El pare de la Laura agafa el llibre secret de les princeses i li explica a la seva filla una cosa que no sabia ningú... Descobreix aquest secret que la gent desconeix!

 

La princesa rebel (a partir 6 anys)
Anna Kemp i Sarah Ogilvie
Ed. BLUME
Vet aquí una vegada, en un lloc molt a la vora, hi vivia la princesa Elna, que es trobava sola. Un dia -deia-, "el meu príncep em vindrà a salvar. Però se m'acaba la paciència, ja es podria espavilar!" I quan finalment el príncep arriba, no és el que l'Elna s'imaginava...

 

Col·lecció Vet aquí dues vegades (a partir 6 anys)
Rapunzel, la Ventafocs, la Blancaneu, la Bella Dorment, la Sireneta
Pablo Macías Alba, Belen Gaudes Teira i Nacho de Marcos Escriña
Ed. Cuatro Tuercas
La literatura infantil clàssica està carregada de micromasclismes, violència sexista disfressada de romanticisme, desigualtat, exaltació de la bellesa de la dona per agradar a un príncep blau, assetjament, pors i rebuig. Cansats d'explicar a mitges els contes clàssics als seus fills, en Pablo Macías i la Belén Gaudes van decidir millorar-los i adaptar-los per transmetre els valors que volien per la seva filla Violeta i el seu fill Nicolás. És així com va néixer aquesta col·lecció de 12 títols clàssics modificats.
 

La princesa vestida con una bolsa de papel (a partir 5 anys)
Robert Munsch i Michael Martchenko
Ed. Annick Press
Un conte que fa caure estereotips i que mostra a les nenes que el seu paper no és esperar en una torre a que el seu amor veritable arribi a salvar-les quan hi ha mil aventures divertides que viure a fora. La història d'una nena-princesa valenta que serveix d'exemple per a totes les nenes i dones del món.
 

La Princesa Li (a partir 8 anys)
Luis Amavisca i Elena Rendeiro
Ed. Nubeocho
La princesa Li vivia amb el seu pare, el rei Wan Tan, en un bell palau. Ella estimava la Beatriz, una noia d'una terra llunyana. Les dues eren molt felices fins que Wan Tan va fer cridar la princesa: havia arribat el dia de casar-se amb un jove de la cort. Una faula d'igualtat, i sobretot, una història d'amor.
 

Princesas que cambiaron el cuento (a partir 12 anys)
Virginia Mosquera i Lydia Sánchez
Ed. Lumen
Una fascinant col·lecció d'històries de dones talentoses, màgiques i lliures que es van atrevir a canviar el conte. Les princeses d'aquest llibre són com tu, que no van néixer, es van anar fent pel camí. Totes i cadascuna d'elles van conquistar el seu propi regne, cadascuna a la seva manera, i ara el seu regne porta el seu nom. Princeses del rock, del cinema, de les estrelles, de les lletres ... de la vida mateixa. Princeses que van inventar una altra forma de ser princesa, amb infinit valor, esforç, bellesa i talent.
 

Los cuentos que nunca nos contaron (a partir 10 anys)
Myriam Sayalero i Dani Torrent
Ed. Nube de tinta
És el moment de canviar de conte. Damisel·les que es rescaten soles, dones que salven als seus marits, reines guerreres i noies sàvies que resolen endevinalles: on estaven amagades? Aquest recull de contes populars de tot el món ens descobreix a les heroïnes que estàvem buscant. 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 235
En aquest número, diferents experts i expertes donaran resposta a com explicar l'act...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC