EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
23 de Novembre de 2020
20/06/2017 10:25h
Ara no ens aturarem: volem acollir
Xavi Rosiñol
Xavi Rosiñol
Coordinador de comunicació de la campanya "Casa nostra, casa vostra"

En el primer trimestre de 2017, ja han mort 906 persones intentant creuar el Mediterrani d’una riba a l’altra, més que en els primers mesos de l’any anterior. Les víctimes a la frontera sud d’Europa, a Ceuta i Melilla, s’han disparat i la situació es recrua. El govern espanyol ha anunciat que obrirà tres nous Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), llocs on empresona les persones migrants encara que no hagin comès cap delicte, mentre mira, molts cops sense èxit, de tramitar-ne l’expulsió. I, mentrestant, el govern ha continuat incomplint els compromisos d’acollida i la Unió Europea ha admès que “han fracassat” els mecanismes per rebre 160.000 sol·licitants d’asil que s’havien d’aplicar abans del 30 de setembre. Alhora, a Síria també hi ha novetats: l’exèrcit bombardeja amb armes químiques i Donald Trump respon amb míssils i aposta per entrar directament a la guerra.

 

La campanya “Casa nostra, casa vostra” va néixer el novembre del 2016 per denunciar les polítiques injustes, inhumanes i il·legals dels estats europeus. I els fets demostren que, aquest 2017, serà més imprescindible que mai. Per ara, “Casa nostra, casa vostra” ha aconseguit tres coses importants:

 

  •           Comprometre les institucionals locals i nacionals de Catalunya a construir una societat d’acollida, que inclogui les persones refugiades i migrants com a ciutadanes amb tots els drets. Sobre la taula, ja tenen un document elaborat amb la participació de desenes d’organitzacions socials que detalla les mesures concretes que es poden emprendre des de les administracions per aconseguir-ho.
     
  •           Crear xarxa amb entitats i col·lectius, impulsar un entramat de grups locals a Catalunya per l’acollida, i començar a teixir aliances a l’Estat espanyol i internacionalment. Cal revertir les polítiques de fronteres de la Unió Europea i, per això, és imprescindible una acció coordinada a tot el continent, amb una base que arribi a cada municipi.
     
  •           Construir una consciència col·lectiva a favor de l’acollida, i traslladar als representants públics que hi ha una ciutadania mobilitzada i exigent, informada i activa, que no vol ser còmplice de l’actual crisi del refugi a Europa.

Entre tota la ciutadania, hem omplert un Palau Sant Jordi, hem organitzat actes en més de 100 municipis, hem reunit mig milió de persones en la manifestació més massiva d’Europa pels drets de les persones refugiades i migrants. Però ens queda molta feina per fer, #VolemAcollir i ara no ens aturarem. 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 235
En aquest número, diferents experts i expertes donaran resposta a com explicar l'act...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC