EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
23 de Octubre de 2020
04/03/2020 10:41h
Una brúixola per a temps de canvis
Lorena Jiménez
Lorena Jiménez
Historiadora i professora a la UB

Al llarg de la història hi ha hagut qui ha parat atenció als canvis que s’anaven produint en les seves societats. Per exemple, en Bob Dylan va utilitzar aquest tòpic per a la seva conegudíssima cançó “The times they are a-changin”. Fent una cerca ràpida podem veure que aquesta cançó té més de 99 milions de reproduccions a les plataformes de música digital. Des d’una perspectiva poc científica però molt lògica, podem deduir que si la gent escolta aquesta cançó és perquè, d’una manera o altra, l’entenen o fins i tot s’hi senten identificats.


 

Que el temps passa és una obvietat que no cal analitzar, però que mentre el temps passa es va omplint de fets, realitats, mentalitat, ideologies o paradigmes és una obvietat sobre la qual no hi reflexionem prou. Nosaltres, els éssers humans, som la cúspide de l’evolució ja que enlloc d’adaptar-nos al medi hem adaptat el medi a nosaltres per tal de sobreviure-hi; i sense conformar-nos amb el fet de sobreviure, també hem volgut viure.


 

La gran capacitat que ens ha permès viure més enllà de sobreviure ha estat la capacitat simbòlica que ens ha permès generar un pensament complex, que ha garantit la transmissió de la cultura d’unes generacions a les altres. Posarem un exemple per tal de fer-ho més clar: la nostra generació no ha hagut d’inventar les rentadores ni el seu procés de fabricació ja que l’hem après de les generacions precedents. I quina sort! Aquest desenvolupament està arrelat a la nostra història i configura la nostra identitat.


 

Actualment també vivim en temps de canvi, el sistema-món que s’està configurant a partir dels grans avenços tecnològics que s’han produït en les darreres dècades requereix nous reptes ètics i educatius. Les tecnologies avancen molt ràpid, però les mentalitats ho fan més a poc a poc; aquest fet pot provocar un desajust que pot afectar la naturalesa social de la nostra espècie. El desenvolupament tecnològic va lligat a grans dilemes ètics als quals haurem de donar resposta. Mantenir la ment oberta és imprescindible per viure plenament en una societat de canvi, però alhora, necessitem brúixoles i referents per tal de no perdre’ns en aquestes aigües noves que anem solcant.  Precisament aquestes brúixoles són els referents que ens han precedit i que ens lleguen tot el seu aprenentatge. Realment implica una revolució molt més gran l’invent d’internet que el descobriment del foc? Agafar perspectiva històrica ens obliga indiscutiblement a relativitzar.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 234
Avui dia, les noves tecnologies estan presents en tots els àmbits de la vida dels i les...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC