EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL

03 de Març de 2021
06/03/2019 10:12h
Cantonigròs i el Collsacabra, un entorn amb múltiples opcions educatives
Foto bona Alex Zarzoso
Alex Zarzoso
Director d'activitats de l'EN de Cantonigròs

La comarca natural del Collsacabra i en especial el poble de Cantonigròs gaudeixen d’un entorn magnífic per l’educació en el lleure d’infants i joves. Els voltants de Cantonigròs estan poblats de rouredes i fagedes, hi creua el Camí de Sant Jaume i compta amb indrets d’especial interès com el salt de La Foradada, el Camí dels Enamorats, els cingles d’Aiats i la Vall de la Rotllada. A més, a només una hora i mitja a peu, hi podem trobar el Santuari de Cabrera, un mirador excepcional de tota la regió.

 

A tall d’exemple, us expliquem algunes activitats que realitzem des de la casa de colònies Santa Maria del Roure. Els més petits coneixen la fageda (Camí dels Enamorats) on poden aprendre quins són els colors, les formes, els sons i els gustos del bosc, tot ajudant al “Mag Auró” a fer una poció màgica. Els infants aprenen a respectar, cuidar i estimar tot el que seria l’entorn i éssers vius del bosc, i prenen consciència d’uns valors bàsics que han d’aprendre a l’hora de passejar pel bosc. 

 

Quan els infants són una mica més grans es treballen reptes que requereixen més esforç, tot reforçant el respecte a la natura, i es visiten indrets paradisíacs del Collsacabra, com seria la Foradada, la Vall de la Rotllada o fins i tot per als grups més atrevits el Santuari de Cabrera. Aquestes excursions permeten aprofundir en conceptes de vegetació, orientació i antigues construccions que van ser molt importants per al desenvolupament econòmic de la zona.

 

També s’aprofita la vessant educativa de l’hort i del món de la granja. Pel que fa l’hort, es pot treballar mitjançant gimcanes, tallers i també jocs. La gran majoria dels participants tenen petites nocions de les tasques i com s’ha de cuidar un hort o quines són les seves feines. Pel que fa a les granges, es proposa visitar-ne un parell de vaques on els infants coneixen el procés de producció de la llet i, de vegades, fins i tot poden munyir-les.

 

Sense perdre el nord, creiem important ensenyar tot allò que és el dia a dia en aquesta comarca, ja siguin els camps de conreu, les granges o feines d’artesans, tot aportant uns coneixements desconeguts per a infants de ciutat i que ajuden a prendre consciència d’una vida més saludable. 

 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 237
En aquest número, diferents experts i expertes ens parlen sobre els aprenentatges p...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC