EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
01 de Agost de 2021
17/11/2020 16:34h
Com treballem la covid-19 amb els infants i joves?: recull de lectures per a una pandèmia
Maria Elias
Maria Elias
Pedagoga i docent tutora de lleure i animació sociocultural de la Fundació Pere Tarrés

 

Llibres per a treballar les emocions

 

De ben segur que la situació d'incertesa generada per la covid-19 i els missatges constants que reben els infants poden afectar-los emocionalment. Fins i tot, és possible que hagin viscut de ben a prop la malaltia o la pèrdua d’alguna persona estimada. Per a treballar amb ells i elles les emocions, us recomano: 

 

 

 

  • El buit, d'Anna Llenas (a partir de 7 anys)

Editorial: Barbara Fiore. 

 

Una pèrdua o una adversitat esdevinguda sobtadament ens pot generar un gran buit a la nostra ànima i podem no tenir eines per saber com fer-lo més petit. El conte s’endinsa en les diverses emocions i sentiments que poden suposar les pèrdues i intenta acompanyar-nos en la seva superació. 

 

 El buit

 

  • Coi de Quico, de Jaume Cela (a partir de 10 anys) 

Editorial: La Galera.

 

Aquesta novel·la curta aborda directament la mort de l’avi del protagonista. Per mirar de sobreposar-s’hi, la mare d’en Quico li proposa que vagi escrivint tot allò que sent i els dubtes i pensaments que li vinguin al cap. De mica en mica, en Quico anirà superant la tristesa tot recordant els moments feliços compartits amb el seu avi. 

 

Coi de Quico

 

  • Diario de las emociones, d'Anna Llenas (a partir de 12 anys i fins a l'adultesa) 

Editorial: Paidós.

 

Aquest és un llibre a mig fer que cal que la lectora o lector acabin d’escriure, omplint-lo de color i de les pròpies emocions. Podríem dir que es tracta d’un llibre d’exercicis emocionals basat en les 5 emocions bàsiques que es proposaven al llibre El monstre de Colors, però amb un enfocament per a adolescents, joves, i fins i tot adults. 

 

diario de las emociones

 

  • El fil invisible, de Míriam Tirado i Marta Moreno 

Editorial: B de Blok. 

 

Aquest conte ens parla sobre els vincles i, per tant, també ens pot ajudar a treballar la separació de les persones estimades. A més, tracta sobre el que suposa la tornada a l’escola després de tants mesos a casa. D’una manera poètica i quasi màgica, ens presenta la Nura i el seu fil invisible, que li surt del melic i la connecta amb totes les persones que estima per donar-li seguretat.  

 

El fil invisible

 

 

Llibres per a treballar la tornada a la nova escola

  • Com em sento a l’escola (a partir de 4 anys) 

Col·lecció 'Creixo Feliç'. Estrella Polar

 

Els infants es poden sentir feliços, enfadats, nerviosos, espantats, il·lusionats, tristos, sols… O experimentar totes aquestes emocions alhora. Aquest llibre ajuda a identificar les emocions que se’ns desperten amb la tornada a l’escola i ens pot ajudar a parlar-ne. 

 

Creixo feliç

 

  • Contes per a una nova realitat, de Begoña Ibarrola i Marisa Morea (a partir de 7 anys) 

Editorial: Edicions 62 – Estrella Polar. 

 

Aquest llibre és en realitat un recull de contes que ens serviran per a ajudar a gestionar el que anomenem la nova realitat. Els protagonistes de les quatre històries són infants que passen les mateixes situacions que els lectors i, per tant, a ells i elles els serà molt més fàcil entendre i assumir les noves rutines, hàbits i maneres de relacionar-nos a l’entorn escolar. 

 

contes per a una realitat

 

Llibres amb informació sobre virus, bacteris i vacunes

 

Si volem una mirada més divulgativa i científica, tenim a l’abast diverses publicacions que ens poden servir. Hi ha obres per a diferents edats, de petits a grans, i amb diferents enfocaments: tant dels virus en general i altres organismes microscopis com publicacions recents que aborden de manera exclusiva la covid-19. 

 

  • No llepis aquest llibre! És ple de gèrmens, de Ben Barak i Julian Frost (a partir de 5 anys) 

Editorial: Takatuka. 

 

Aquest llibre interactiu intenta, d’una manera divertida, ensenyar els infants més petits a conèixer que són els microbis o els bacteris. Amb un format de fotografies augmentades del paper, la pell humana o fins i tot les dents, ens mostra el món microscopi que trobem a les seves superfícies. Ha esdevingut un dels llibres imprescindibles per a la tornada a l’escola en aquest context de pandèmia, així com per comprendre la importància de la higiene de cara a protegir la nostra salut i la dels altres. 

 

no llepis aquest llibre

 

  • La vida secreta dels virus, de Mariona Toloso i el Col·lectiu Ellas Educan (a partir de 4 anys) 

Editorial: Zahori Books. 

 

Una altra eina molt gràfica i ben editada per a familiaritzar els infants amb els virus: saber com són, quants n’hi ha o descobrir que la majoria d’ells són inofensius. Els continguts que es presenten són rigorosos, científcs i molt accessibles. 

 

la vida secreta de los virus

 

  •  La rosa contra els virus (entre 4 i 10 anys) 

 

Aquest és un conte gratuït que ha publicat l’Editorial Sentir juntament amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.  Està plantejat per a poder conèixer  què són els virus i adquirir hàbits adequats per a combatre’ls, fent esment especial a la covid-19. El conte també inclou una sèrie de recomanacions i propostes per a ajudar a persones adultes (famílies, educadores...) a treballar amb els infants.Us podeu descarregar el conte aquí. 

 

la rosa contra el virus

 

  • L’Alícia i el coronavirus, de Salvador Macip i Emilio Urberuaga 

Editorial: Flamboyant. 

 

El Doctor Macip ens torna a presentar un conte de temes mèdics i científics, en aquest cas i de manera molt oportuna, sobre el Coronaviurus i la manera de protegir-nos. Posa èmfasi en la importància de protegir-nos amb la mascareta i de quedar-nos a casa i fa entendre als infants que val la pena l’esforç pel bé de tots i totes. Us podeu descarregar el conte aquí

 

l'alicia i el coronavirus 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
Especial Preparem un curs excepcional
Actualitat
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC