EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
05 de Juliol de 2020
04/11/2014 16:44h
Dels ODM a l’Agenda post-2015
Oscar Mateos
Òscar Mateos
Professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL

El 2015 serà un any històric: finalitza l’agenda dels anomenats “Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni”, un programa d’acció basat en vuit grans objectius, entre els quals figurava el compromís de tots els caps d’estat del planeta de reduir a la meitat, entre 1990 i 2015, la proporció de persones que pateixen fam o de reduir a la meitat la proporció de persones amb ingressos inferiors a un dòlar diari.

 

Tot i que l’any vinent serà l’any dels balanços oficials, semblen consolidar-se ja dos grans titulars. Per una banda, s’hauria avançat moltíssim en alguns objectius (reducció de la pobresa, ensenyament primari universal, aigua potable i salubritat o lluita contra el paludisme i la tuberculosi), però molt poc en altres (especialment, tot el que fa referència a la sostenibilitat i el medi ambient, on s’ha empitjorat). Per altra banda, mentre que algunes regions han capitalitzat aquests avenços (especialment, Àsia Oriental, Amèrica Llatina i Carib i el Nord d’Àfrica), altres no han experimentat una millora substancial (Àsia Occidental o Àsia Meridional) i inclús han patit un preocupant retrocés (Àfrica Subsahariana, especialment algunes subregions d’aquest territori).

 

Amb aquest panorama tan ambivalent, l’any vinent podrem constatar qui prefereix veure el got ple i qui el veu encara bastant buit. Sigui com sigui, és important entendre que una gran part dels avenços té a veure amb la voluntat política. Per tant, una mirada crítica evitarà discursos complaents i exigirà un major compromís del conjunt d’estats o d’empreses per tal de poder acabar amb les grans lacres que afecten a milions de persones diàriament.

 

Però el 2015 no només serà l’any dels balanços, sinó també de la posada en marxa d’una nova agenda global “Post-2015”, discutida des de fa ja alguns anys i que aporta almenys dues grans novetats. En primer lloc, comprendre que la dicotomia Nord-Sud ja no té sentit, ja que els problemes globals no es circumscriuen a una sola regió o hemisferi del món sinó al conjunt del planeta. En segon lloc, que aquesta agenda de reptes globals compartits es fonamenta en tres grans eixos: el preocupant augment de les desigualtats internes tant als països de menor com de major renda; el sotmetiment de la política als dictats dels grans mercats financers i, finalment, el compte enrere, preocupant i inexorable, que suposa el canvi climàtic fruit d’un model de vida i de consum capitalista que no és universalitzable.

 

Sens dubte, és una bona notícia comptar amb una agenda que plantegi una visió nova de la realitat mundial, si bé és urgent que sigui una agenda que les principals parts estiguin disposades a complir i comprometre’s.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 232
Parlem de com encarar l’emergència climàtica des del món del lleure....
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC