EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
04 de Agost de 2020
04/10/2016 16:33h
El raid: experiència significativa i eina pedagògica
Núria Montanyà
Núria Montanyà Tanyà
Comissària General de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Estan nerviosos i motivats, amb pessigolles a la panxa, amb incerteses, dubtes i ganes de resoldre'ls. No és estrany, estan a punt de començar una nova aventura que serà una experiència significativa i de ben segur els canviarà, tant a nivell individual com de grup. Els seus caps d'agrupament els acaben d'entregar el primer sobre d'una sèrie que aniran trobant de mica en mica al llarg del raid, una activitat que des de l'escoltisme considerem com una de les eines pedagògiques més importants i singulars que tenim.

 

Primer sobre. És el moment de començar el camí que hi ha al mapa i que faran sense la presència dels seus caps responsables. Saben que s'hauran d'autogestionar i que hauran de prendre decisions consensuades amb la resta del grup. El contingut del sobre, com el tipus de raid, pot ser molt divers: des d'un mapa amb indicacions fins a un enigma per resoldre, una dinàmica per treballar la coneixença del grup o una proposta de descoberta de l'entorn, d'una entitat o d'un mateix. Tan divers com la imaginació dels que l'han preparat ho permeti i sempre en base a uns objectius plantejats a partir de les necessitats del grup i individuals. Organitzar un raid també comporta un gran aprenentatge!

 

Més endavant toca obrir un nou sobre. Van passant les hores i la dinàmica de grup madura, tots els integrants treuen el millor d'ells mateixos per fer front als reptes que se'ls plantegen. Com a moviment, també ens hem trobat dificultats en l'àmbit del raid, i hem elaborat normatives amb la voluntat de garantir que tingui un sentit pedagògic, però sense deixar de banda la seguretat en les activitats.

 

En un raid també hi ha moments de parada, d'exposar pors, obrir debats, compartir un àpat o una nit, contemplar i conèixer l'entorn. Si l'activitat es porta a terme a la natura, el lloc fa créixer exponencialment la intensitat de tot allò que es viu.

 

El raid ha acabat, però totes les experiències viscudes intensament i les aventures compartides que els hauran fet créixer individualment, però també com a grup, es tornaran a reviure qualsevol altra nit de campaments. El record els farà conscients de tot allò que han après a través d'aquesta experiència, en definitiva, de la potencialitat del raid.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 233
Coneixem una de les activitats estrella de l’educació en el lleure, els campaments...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC