EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
24 de Octubre de 2020
09/09/2013 12:44h
El treball del transcendent a l’esplai
Jospe Carreras
Josep Carreras
Biòleg i col·laborador de G.E. l'Erol
Estic sota l’ombra d’un pi, relaxat, despert i reflexiu, amb el soroll del vent com a única música que acompanya els meus pensaments, me n’adono de com reconfortants, necessaris i escassos són aquests moments. És Pasqua i el monestir de les Avellanes, prop de Balaguer, s’ha omplert de adolescents i joves que estem disposats a viure-la i compartir-la. De sobte, penso en què ens ha mogut a venir. Si fos certa la superficialitat que sovint se’ns atribueix a la joventut, probablement, no seríem aquí, qui en són els responsables?


Molts esplais tenen un apartat destinat al transcendent i a la fe en el seu ideari, però és un tema que sembla difícil de tractar en una activitat. En el cas dels infants hi ha el risc que sigui massa teòrica o abstracta, i a nivell d’equip de monitors també és complicat, tots tenen idees preconcebudes i certs prejudicis a l’hora de parlar d’aquests temes. Per aquests motius, pot ser que el treball del transcendent vagi quedant arraconat i encasellat només en les misses, sense fer-lo vivencial.


Això no ha de ser així. La interioritat en els infants i adolescents és un dels objectius que ens hauríem de marcar com a educadors de lleure. Justament en aquest context, trobem una situació idònia per a què els infants experimentin, s’obrin i descobreixin espais de trobada amb un mateix i amb els altres. Hem de ser conscients de la potència del lleure no només com un temps en el que el infant es diverteixi, sinó com a una oportunitat per aconseguir una formació integral d’aquest. Estic segur que amb petites activitats, cançons, reflexions, textos curts i vetllades, de forma continuada i adaptada a cada edat, podem anar treballant el transcendent dels nostres infants i adolescents, només cal posar-hi una mica d’esforç i creativitat.


Des de petit he anat a esplais on el transcendent es treballava a fons i sobretot més en els grups d’adolescents. En el meu cas, és clar que l’equip de monitors són, en part, els responsables d’haver-me despertat certes inquietuds que m’han permès gaudir d’experiències com aquesta Pasqua jove.


Per tant, com a educadors us animo a que també doneu aquesta oportunitat als vostres infants i joves.

 

COMPARTEIX
1 comentari
Marc 10/06/14 - 12:50h
Moltes gràcies per la teva suggerència i ànims en la teva tasca. Ajudem els nois noies a mirar més enllà.
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 234
Avui dia, les noves tecnologies estan presents en tots els àmbits de la vida dels i les...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC