EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
29 de Setembre de 2020
11/04/2017 11:33h
El valor de caminar plegats i amb sentit
GinaCorts
Gina Corts
Docent de lleure, biòloga i professora de Secundària

Des de fa anys, sento com diversos monitors es queixen de les sortides i excursions que fan. Quan és hora de caminar esbufeguen, encara que sempre en la intimitat de la sala de monitors, abans de sortir amb un somriure a explicar als infants com de divertit serà caminar durant les properes hores, per arribar a un descampat, dinar i després tornar.

 

Durant el camí, tots somrients i intentant motivar els infants, caminen amb pressa mentre els més grans arrosseguen als més petits i mentre els mitjans exclamen que l’excursió és de les pitjors activitats de les colònies.

 

Arribats a aquest punt cal fer una reflexió profunda sobre els motius pels quals anem d’excursió, un replantejament seriós sobre com les utilitzem, doncs les excursions a la natura són una brillant eina pedagògica, i no tan sols pel propi contacte amb la natura, sinó també per les relacions que es forgen mentre es camina, per l’esforç que requereix fer el cim i per la satisfacció personal en assolir-lo.

 

Molts cops, però, no sabem potenciar les excursions com a recurs, cal repensar els objectius pels quals caminem, cal gaudir de l’entorn, descobrir les individualitats de cada paisatge, valorar cada pas, passar una bona estona amb els companys, aprofitar el camí per conèixer-nos més a nosaltres mateixos i als companys. Tan sols així gaudirem del camí i sabrem fer-lo gaudir als altres.

 

És fàcil caure en l’error del caminar per caminar, del caminar ràpid per fer-ne via, de fer maratons de muntanya sense sentit, de voler assolir l’objectiu a qualsevol preu, sent de vegades un objectiu poc atractiu, com arribar a un descampat o caminar en cercles perquè avui toca. Així doncs, aprofitem les excursions per caminar xino-xano, sense presses, per aconseguir resoldre aquell misteri del centre d’interès sense perdre de vista que caminem per gaudir, que cada pas és important i que caminar ens hauria d’ajudar a sorprendre’ns de com de fantàstic és el món que ens envolta. 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 234
Avui dia, les noves tecnologies estan presents en tots els àmbits de la vida dels i les...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC