EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
03 de Agost de 2021
08/03/2021 16:52h
En aquest oasi encara queda molta lluita
Estel Puerta
Estel Puerta
Monitora del Centre d'Esplai Bon-Vent i membre del Projecte de Gènere del MCECC.

"A l’esplai, quan fem grups de monitors i monitores a l’inici de cada curs, surt sempre la frase de 'cal que cada grup tingui un referent masculí pels nois!' ".

Anònima

 

"El Consell Parroquial de l'esplai ens va demanar que els ajudéssim a portar unes taules grans i hi vam anar dues monitores. Quan vam arribar per ajudar-los, vam rebre el següent comentari: 'Veniu soles? On són els homes forts?' ". 

Anònima

 

"Vull compartir aquesta experiència amb vosaltres. El fet de ser dona a l'esplai m'ha condicionat i m'ha carregat una responsabilitat de cures cap a l'equip i cap als infants. Els rols a l'esplai estan molt definits i inconscientment els legitimem: el monitor guai sempre és un home i la monitora afectuosa, sensible, que fa dinàmiques per plorar i que explica contes a les nits és una dona. És una responsabilitat que ens cau a sobre. I ho hem de saber fer bé. En canvi, per sentir-te respectada i ser la monitora guai, has de treballar-ho molt".

 Anònima

 

L’esplai és un lloc privilegiat, una mena d’oasi en aquesta societat patriarcal. Però en aquest oasi encara queda molta lluita. S’han de seguir combatent les actituds masclistes perquè nosaltres, les dones, ens hem de sentir còmodes, lliures i respectades a tot arreu. A l’esplai eduquem per transmetre valors com la igualtat, el respecte i la diversitat, en clau transfeminista. És fonamental que es continuï treballant per posar fi a l'opressió del patriarcat.

 

Per això hem recollit experiències en les quals monitores hem volgut mostrar l’evidència que cal conscienciar-nos, reaprendre i compartir. Volem demostrar que ens trobem immerses en el masclisme. Les situacions que expliquem no són ni aïllades ni fruit de la casualitat.

 

Aquest 8M reivindiquem que l’esplai és un espai de cures entre nosaltres, un indret on si ens enfonsem, podrem alçar-nos els cops que faci falta.

 

La teva experiència també conta, comparteix-la amb el hashtag ​#experiencies8M a les xarxes socials. 

 

*Aquest article l'he escrit amb la col·laboració de les meves companyes del Projecte de Gènere del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC). 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
Especial Preparem un curs excepcional
Actualitat
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC