EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
18 de Setembre de 2019
20/03/2015 12:00h
El lleure, una font de resiliència
Judit Vilaclara
Judit Vilaclara
Responsable del Centre d'Esplai Lluís Maria Chanut

Prop nostre hi ha persones que viuen situacions molt difícils. Persones que van quedant enterrades sota un munt d’obstacles que els posa la vida com una família desestructurada, massa hores al carrer, pobresa o la manca d’una xarxa de suport. Al centre d’esplai Lluís Maria Chanut, atenem molts infants que es troben en alguna d’aquestes situacions i el temps ens demostra que, malgrat les dificultats, molts són capaços de tirar endavant i de fer-ho amb il•lusió. Són com una petita llavor que aprofita totes aquelles coses positives que li ofereix el seu entorn per créixer i veure la llum. L’esplai és una d’elles, una mica d’aigua fresca –feta de somriures, referents i ganes de jugar– que fa tot el possible per ajudar-los a tirar endavant, fomentant la seva resiliència.


Com explica el sociòleg Stefan Vanistendael, el concepte de resiliència és com una caseta amb diferents estances que representen elements clau a l’hora de desenvolupar la capacitat de superar les dificultats. El nostre centre pretén oferir als infants i joves un espai on trobar i treballar cadascun d’aquests elements: una bona alimentació, vincles afectius positius (referents), trobar sentit a la vida, treballar l’autoestima, les aptituds personals i socials, el sentit de l’humor i, especialment, la capacitat d’estar obert a descobrir noves experiències.


En entorns com el barri de Sant Roc de Badalona, l’escola, l’Ateneu, la parròquia i els centres d’esplai són espais imprescindibles perquè els infants en situació de vulnerabilitat puguin construir les estances de la seva resiliència. Són com gotetes d’aigua que, sumades, reguen aquestes llavors que havien quedat enterrades i els hi retornen l’alè perquè elles mateixes creixin i puguin mostrar les meravelloses flors que s’amagaven rere les dificultats.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 227
El Centre d'Interès se centra en la gestió d’equips de monitors al...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC