EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
18 de Setembre de 2019
20/03/2015 12:12h
Esdevenir autònoms amb l’energia dels altres
Núria Martínez
Núria Martínez
Vicepresidenta del MCECC - Fundació Pere Tarrés

A l’esplai, cada cop que dissenyem els objectius a treballar amb els infants o joves, apareix el fet de desenvolupar l’autonomia. Com a monitors, eduquem perquè infants i joves esdevinguin persones autònomes en les diferents esferes de la seva vida i, com a responsables d’esplai, seguim treballant per tal que els monitors siguin suficientment autònoms a l’hora de portar a terme la seva tasca.

 

Ara bé, què significa això? Ser una persona autònoma implica tenir capacitat per prendre decisions. Per fer-ho, però, un ha de tenir prou capacitat per analitzar l’entorn i escollir amb criteri, i alhora, assumir tant els riscos com les responsabilitats que se’n derivin.

 

L’educació en el lleure pot contribuir de manera clau en el desenvolupament de l’autonomia. A l’esplai cadascú és essencial i ens agrada oferir una atenció personalitzada, treballant paral•lelament la consciència de grup i de comunitat. Volem persones capaces d’autogovernar-se i decidir el seu propi camí, però, conscients que formen part d’una societat en la qual s’han de comprometre. Ser autònom no significa fer allò que un vol sense tenir present la resta. Ans al contrari, una bona autonomia s’hauria de desenvolupar tenint en compte els altres per construir plegats.

 

El lleure ens permet compartir petites experiències, sentiments, pors, èxits... És on aprenem a escoltar i valorar les opinions dels altres i al mateix temps a expressar les nostres. Tot plegat ens fa créixer i mica en mica anem forjant la nostra personalitat, construint una manera de veure i entendre el món gràcies al contacte amb els altres.

 

Conèixer-nos per treballar allò en què ens sentim més febles i fer-ho a través del grup.

 

La societat necessita persones autònomes capaces de prendre decisions amb responsabilitat i criteri i conscients que l’intercanvi amb els altres no és aliè en aquest desenvolupament personal.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 227
El Centre d'Interès se centra en la gestió d’equips de monitors al...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC