EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
18 de Setembre de 2019
20/03/2015 12:19h
La dimensió transcendent en els moviments d'esplai
Mons. Taltavull
Mons. Sebastià Taltavull
Bisbe auxiliar de l'Arquebisbat de Barcelona

Els moviments d'esplai que en la seva carta d'identitat tenen present com a constitutiva la dimensió creient, necessiten no només que aquesta consti en el seu ideari, sinó que siguin les persones les que l’assumeixin, l'encarnin i en facin vida. Parlar de dimensió transcendent és parlar de «fe» i de fe «religiosa» o de fe «cristiana».


És una llàstima que es vagi implantant un ambient que margina el fet religiós i, amb ell, la dimensió d’obertura al Transcendent, tan pròpia de la persona humana fins a fer-la «capaç de Déu». Aquesta capacitat neix amb nosaltres, la podem conèixer i exercitar fins a fer-ne aquell ús que farà normal i fins i tot freqüent la relació amb Déu.


Ara bé, perquè això sigui possible, han de convergir diferents factors. L'organització d'un Moviment d'Esplai, tant en la seva estructura com en les persones que el componen, ha d’oferir aquell clima i aquells mitjans adients perquè tant el qui educa com el qui és educat, el qui transmet i el qui rep, s'hi trobin a gust i puguin desenvolupar totes les capacitats de la persona, entre elles la dimensió religiosa, que no és una més entre tantes, sinó la que dóna contingut, orientació en la vida, compromís de present, projecció de futur i sentit de transcendència.


És un signe de maduresa superar el prejudici de la privacitat de la fe i és enormement coherent que vulguem que la dimensió transcendent de la nostra vida sigui ben present en tot el que programem, diem i fem. Els educadors són els primers responsables d’una educació integral dels infants i dels joves i, per aquest motiu, hem de vetllar perquè siguin apreses i enfortides aquelles dimensions de la persona que l'obren al Transcendent, és a dir, a Déu, i, en el cas nostre, a Jesucrist, tot provocant la trobada personal amb ell i, des d’aquesta òptica, amb els altres. Treballar a fons aquests aspectes és obrir camins de llibertat, de plenitud humana i de sentit de transcendència.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 227
El Centre d'Interès se centra en la gestió d’equips de monitors al...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC