EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
18 de Setembre de 2019
19/03/2015 14:53h
Ser monitor o com aguditzar l’enginy
Borja Castellet
Borja Castellet
Fundació El Llindar; Vivim del Cuentu

Ungrup d’entre 30 i 50 nens i nenes s’amunteguen cada dissabte a la porta d’uns locals un xic atrotinats per passar-hi la tarda. Sempre hi són, puntuals; no desisteixen. A l’estiu gosen venir-hi cada dia. Fins i tot, tenen la dèria d’anar uns dies a indrets remots entre natura i mosquits!


Què fer durant aquelles hores? Juguem. Però si ens creiem que el lleure és quelcom més que l’oci, ¿com fer-ho per a que aquest temps “contribueixi al creixement i desenvolupament personal”? Tampoc podem perdre de vista que si no els agrada la teva proposta, has begut oli.
La manera és jugar, però amb sentit. Això vol dir entendre conceptes com la dimensió personal, interpersonal, social, ambiental i transcendental de la persona, per després, reflexionar, crear, retallar, encintar, pintar... Tot plegat en un format atractiu, dinàmic i amb pocs mitjans. I el darrer pas: fer-te entendre. “M’he explicat?”.


Al cap dels anys m’he adonat que tot allò necessari per “entretenir amb sentit” m’ha permès desenvolupar el que en diuen competències transversals; aquelles que no s’ensenyen a la facultat, però que són igual o més necessàries. Entre elles, la creativitat, la innovació i la capacitat expressiva.


No seré en Roald Dahl i encara em surto de la línia quan pinto; però durant el meu dia a dia m’he vist beneficiat de l’enginy que de ben segur m’han aportat aquells dissabtes a la tarda. Per exemple, a l’hora de pensar maneres diferents d’enfocar l’ensenyament reglat, o de solucionar incidències administratives. De fet, he estat incapaç d’abandonar el món del lleure per complet. Per treure’m el cuquet, he canviat els jocs pels contes. No hi ha paper d’embalar, ni cinta americana, però no falten ni la imaginació, ni l’expressivitat, ni les ganes d’educar.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 227
El Centre d'Interès se centra en la gestió d’equips de monitors al...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC