EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
08 de Maig de 2021
31/03/2020 11:26h
Un confinament en família
Pares i mares tornem a ser monitors!
Òscar Costa
Òscar Costa
Exvicepresident del MCECC-Fundacio Pere Tarrés

Estem vivint una situació digna del millor guió de Hollywood, perquè a vegades la realitat supera la ficció. Aquests dies confinats hem après a valorar les abraçades, l’encaix de mans, els cops a l’esquena i tants d’altres gestos oblidats en la rutina diària precoronavirus. 

 

I en aquests aprenentatges exprés que ara tenim dia a dia, també estem aprenent a valorar el temps i a reflexionar sobre com el gaudim normalment. Tot i tenir una saturació d’activitats per fer sols, amb veïns, amb família, parella, amics, etc... algunes telemàticament com veure concerts, màgia, teatre, circ... valorem molt el temps que passem amb els que més estimem, molt.

 

He estat monitor i director de colònies durant més de quinze anys, però la veritat és que quan has de programar 12h d’activitats (amb dos participants de 5 i 6 anys) en un espai de 90 metres quadrats amb l’únic contacte a l’exterior d’un balcó... tot es complica.  Així que, tal i com ho hem organitzat a casa us ho explicaré tot ben ordenat.

 

8.30h - Bon dia Moni... Mare i Pare.

7.40h - Et desperten saltant damunt al llit! (Un Bon dia digne de colònies!)

8.40h - Esmorzar per tota la família. (Primer element diferent: junts, asseguts, sense pressa).

9.00h - Inici d’activitats. (La mare, que és mestra, els hi ha preparat tot un horari de feina. Això si que és tenir sort. Comencen les classes, jo puc teletreballar des de l’ordinador del despatx i passem un mati de treball).

13.30h - Dinar. (Ohh, quin gust poder dinar entre setmana amb elles!).

14.00h - Temps lliure petites, més feina grans!

16.00h - Ja tenim temps lliure tothom. (Toca peli en família).

18.00h - Joc de taula en família. (Val a dir que ens encanten i en tenim molts!)

19.30h - Dutxes. (Això inclou una estona per jugar a la banyera, una estona per jugar vestint-se, una estona per jugar... En general).

20.30h - Sopar.

21.15h - Conte(s) abans d’anar a dormir.

21.30h - Dormen les petites. 

22.00h - Reunió de monit... ( La Mare i el Pare parlen de com va tot plegat, mentrestant seguim buscant què mirar a Netflix).

22.30h - Algun dels dos adults s’ha adormit....

00.00h - Bona nit! 

 

Família de l'Òscar Costa

 

Com a les colònies, la planificació és genial sobre el paper, però la realitat sempre ens obliga a improvisar.

 

Intentem mantenir una rutina per tota la família, ser creatius en allò que els hi preparem i com ho enfoquem (grans idees agafades d'algun centres d’interès) i també intntem ser flexibles en l’horari (que estem a casa i anem amb el xandall!). Per altra banda, el com afrontem la realitat de l’exterior (si, ja ens sentim com en una peli apocalíptica) és sempre explicant tot el que passa (InfoK a tope!), sense alarmisme, però sense emmascarar la realitat (elles ja ho convertiran al seu llenguatge). 

 

El més important és no crispar-nos, relativitzar i ser flexibles en moltes coses que en altres circumstancies les afrontaríem diferent. Cal ser més demòcrates i menys autoritaris i sobretot, cal, en la mesura del possible, passar més estona amb elles, sense descuidar estona per nosaltres mateixos. Tot això, com la planificació d’unes colònies, és molt bonic sobre el paper, però aplicar-ho és tan complicat com la gestió d’un grup d’infants (cada grup és un món!). 

 

Per això hem de ser positius i pensar que TOT ANIRÀ BÉ!

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC