EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
13 de Desembre de 2019
05/09/2017 13:25h
El consum col·laboratiu, eina de consum responsable
Javier Velasco
Javier Velasco
Fundador de Lendi i membre de Ouishare

Més que ciutadans, ara som consumidors. Des que ens aixequem, fins que ens fiquem al llit, durant tots els dies de la nostra vida, estem consumint. I és el procés productiu de totes aquestes coses que consumim el que acaba per donar forma a la societat en què vivim, i "gràcies" a la globalització, al planeta sencer.

 

El problema és que no som conscients de les repercussions d'aquests processos productius. Nosaltres només veiem un producte final, sempre tan bonic i ben empaquetat, aliens a la realitat. I la realitat és que la nostra economia es basa per definició en un “creixement" continu, però nosaltres vivim en un planeta amb recursos limitats ... Vivim fora de la nostra realitat i estem portant el planeta a la vora del col·lapse. L'única manera de seguir prosperant social i econòmicament és fent un ús sostenible dels recursos que tenim.

 

Però atents, aquí vénen les bones notícies: fer un ús sostenible dels recursos que tenim és a les nostres mans. Depenent de la forma en què decidim consumir, estarem construint una societat o una altra, un planeta o un altre. El nostre consum, la nostra decisió.

 

I és aquí on apareix el consum col·laboratiu com a una eina molt potent de canvi. Al blog de referència de consum col·laboratiu, Albert Cañigueral el defineix com “la manera tradicional de compartir, intercanviar, deixar en préstec, llogar i regalar redefinida a través de la tecnologia moderna i les comunitats". És a dir, allò que hem fet tota la vida en petits cercles de confiança, ara, gràcies a la tecnologia, ho fem a una escala que abans era inimaginable.

 

Tot d'una l'accés a les coses és millor que la seva propietat. I això ens convida a compartir, intercanviar, llogar o regalar qualsevol objecte que abans estava infrautilitzat. Recursos millor aprofitats, menys recursos naturals utilitzats.

 

La confiança generada entre comunitats i el poder de la tecnologia està generant un canvi en la manera en què consumim. El consum col·laboratiu ha obert una porta cap a un canvi de mentalitat vital; ens hem adonat que no necessitem tant

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 228
L'educació en el lleure és pionera en la innovació pedagògica....
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC